10 mei 1940 – waar zijn de gedichten?

Elke 10de mei gaan de gedachten uit naar hen die de Duitse aanval op België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland op 10 mei 1940 niet overleefden, en dan in het bijzonder naar hen die omkwamen in wat internationaal bekend staat als ‘The Battle of France’. Deze eindigde op 25 juni 1940 met de val van Frankrijk. Luxemberg was op de 10de mei ingenomen, Nederland capituleerde op 15 mei en België had doorgevochten tot 28 mei, in wat bekend is komen te staan als ‘de Achttiendaagse Veldtocht’.

De strijd in Nederland kan niet los gezien worden van deze ‘The Battle of France’ – zo verloor de Royal Air Force van 10-15 mei 1940 in het Nederlandse luchtruim méér vliegend personeel dan de Nederlandse luchtmacht, verdedigden Franse troepen Zeeland – wat 200 van hen het leven kostte – en verdronken op 30 mei 1940 tenminste 150 in België krijgsgevangen gemaakte militairen bij Willemstad (Noord-Brabant). Tientallen bij de evacuatie van Duinkerken omgekomen Belgische, Britse en Franse soldaten spoelden in de maanden erna aan op de Nederlandse stranden.

Gek genoeg zijn er relatief weinig gedichten uit deze periode bekend. Althans, niemand heeft ooit de moeite genomen ze in één bloemlezing bijeen te brengen. Vandaar deze voorzet, voor de 100-jarige herdenking in 2040. Het is de tv-versie van het indrukwekkende ‘Drie eskadrons’ van Jaap van der Merwe, over de gevechten op de Grebbeberg, 11-13 mei 1940.


Zie ook:

De Achttiendaagse Veldtocht (over de strijd in België)
British Army Losses in the Netherlands 1940
Losses of the Belgian Army in the Netherlands
De Slag om de Grebbebergwww.grebbeberg.nl
Fall of France
Koninklijke Bibliotheek: Meidagen 1940
Losses of the French Army and Airforce in the Netherlands (May/June 1940)
RAF Losses May/June 1940 (wereldwijd)
NPE – jaaroverzicht 1940

Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.