Paul Lenda / Alexander Gans (1916-1999)

In 2000 vertelde de legendarische uitgever Reinold Kuipers me dat Alexander Gans, alias Paul Lenda, de dichter van joodse origine die bekend stond als A. Marja’s ‘adjudant’ uit de tijd van de Groninger School (1938-1943), in de oorlog uit Kamp Westerbork wist te ontsnappen en naar Engeland ontkomen was. Na de oorlog zou hij, volgens Kuipers, kort in Nederland verbleven hebben en daarna geëmigreerd zijn. Naar Spanje, dacht Kuipers.

lenda_1970Kuipers, die ten tijde van dit gesprek 86 jaar was, herinnerde zich het verhaal van Lenda verrassend goed. Maar toch vergiste hij zich op één punt: Alexander Gans (links op een foto uit 1970) heeft na de oorlog tenminste dertig jaar in Nederland geleefd en gewerkt, als vertaler, maar vooral als literair agent. Hij was daarin een van de eerste en jarenlang de bekendste literaire agent in Nederland. Hij behartigde de belangen van bekende  auteurs als Saul Bellow, Norman Mailer, Iris Murdoch, Ellery Queen  en vele anderen.

Niet alleen dat: over zijn vlucht uit Westerbork en de tocht naar het vrije Engeland heeft hij uitvoerig bericht in Mathieu Smedts indrukwekkende Den vaderland getrouwe. Een boek over oorlog en verzet (1962).

Meer over Alexander Gans / Paul Lenda op: www.nederlandsepoezie.org/dichters/l/lenda.html


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

 

This entry was posted in Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.