Max van Bruggen en Bert Nuver, of: de gloedvolle verdediging van Ivo Niehe

bruggen_max-h250 nn_dichter_h250

In hun studententijd waren Max van Bruggen (1911-1997) en Bert Nuver (1911-2007) zeer actief in het literaire circuit van Groningen. Na zijn afstuderen viel Van Bruggen stil als dichter, maar bleef actief op cultureel vlak: hij promoveerde in 1946 op het proefschrift Im Schatten des Nihilismus, over het Duitse expressionisme als uitdrukking van de Duitse mentaliteit. In datzelfde jaar was hij betrokken bij een poging van het Britse Foreign Office Duitse krijgsgevangenen te denazificeren. Van Bruggen was jarenlang directeur van het Goethe Instituut en als leraar Duits heeft hij veel scholieren kennis laten maken met Duitse poëzie. Tegelijkertijd bleef hij pleiten voor een genuanceerde blik op de oosterburen.

Bert Nuver, die in de jaren dertig al een zekere faam had opgebouwd als declamator op de landelijke radio, verbond zich in de Tweede Wereldoorlog aan de genazificeerde Nederlandsche Omroep. Waarschijnlijk is dat de reden waarom hij na de oorlog nauwelijks op cultureel vlak actief was en vooral opereerde als Mr. A.L.H. Nuver. Alhoewel, als fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Nieuwer-Amstel (na 1964 omgedoopt tot Amstelveen), placht hij regelmatig raadsvergaderingen te besluiten met mild-spottende gelegenheidsverzen.

Zijn publieke carrière sloot hij af met een gloedvolle verdediging van Ivo Niehe, in De Telegraaf van 14 december 1989.

Men klikke op hun namen voor verdere informatie.

Foto: Max van Bruggen, 1962. Tekening door J.F. Doeve, 1942.


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

This entry was posted in Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.