Leonhard Huizinga, generaal Spoor en prins Bernhard

adriaan_en_olivier_7de_druk_250Leonard Huizinga (1906-1980) is vooral bekend als auteur van de romans over de schelmachtige tweeling Adriaan en Olivier, als agressieve Telegraafcolumnist in de jaren zestig en als zoon van de vermaarde historicus Johan Huizinga (1872-1945). Dat Leonhard óók dichter was, weten minder mensen: hij publiceerde drie dichtbundels.

Maar dat al valt in het niet bij zijn rol voor en tijdens de eerste politionele actie, oftewel in de brute oorlog van het Koninkrijk der Nederlanden tegen de naar onafhankelijkheid strevende republiek Indonesië (1947-1949).

Huizinga, die rond 1930 enige tijd als planter in Indië gewerkt had, bracht op het eind van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) een boekje uit waarin hij een geidealiseerd beeld schetst van het leven in het vooroorlogse Nederlands-Indië. De oorspronkelijke bewoners zet hij weg als kinderen die een sterke vaderhand nodig hebben. Hij pleit dan ook voor een gewapend herstel van de oude koloniale orde.

Direct na de bevrijding werd het boekje, Zes kaarsen voor Indië, in een oplage van 50.000 exemplaren verspreid. Dat het impact had, kan gededuceerd worden uit het gegeven dat Huizinga in november 1945 in een regeringsvliegtuig als speciaal verslaggever voor tal van kranten naar Indië werd overgevlogen.

Bijna twee jaar lang publiceerde hij vanuit Indië een stroom aan pro-Nederlandse propaganda. Waarin hij het had over de zegeningen van het Nederlandse bestuur, de goedheid der Nederlandse strijdkrachten en het in- en in-slechte karakter van de Indonesische republikeinen, die hij bestempelde als ‘aanhangers van het Java-fascisme’, ‘bendeleiders’ en ‘Soekarno’s S.S.-lieden’.

Bij de eerste ‘politionele actie’, in juli 1947, had hij dan ook permissie van generaal Spoor, de opperbevelhebber der Nederlandse strijdkrachten, gekregen om ‘onze jongens’ op missie te vergezellen, zodat hij in de kranten en via de radio kon berichten over het opbouwende werk dat ‘onze jongens’ in Indië verrichten.

Dit al levert een nogal heftig verhaal op, dat te lezen is op het lemma: www.nederlandsepoezie.org/dichters/h/huizinga.html

Met als bonus een lofzang op Prins Bernhard. Maar dit terzijde.

——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.