N.E.M. Pareau

zz_pierementHij moet een bijzonder mens geweest zijn: N.E.M. Pareau alias Herman Jan Scheltema. Hij liep soms rond met een fietslamp in een van z’n neusgaten, om mensen in de waan te brengen dat hij een reusachtige snottebel had; hij liet angstige studenten plaats nemen op een stoel bekleed met de huid van een gevilde aap, en nam ze daar tentamens af. In 1937 beschreef hij het Nederlandse poëziecircuit als volgt:

De Nederlandsche zangberg is geen aantrekkelijk oord en weinig verhevener dan de hooge berg in het Noorderplantsoen.

Maar ook was hij een van dichters die in de vroege jaren dertig de binnenstad van Groningen onveilig maakte. Met zijn broeders-in-de-poëzie J.C. Noordstar, Halbo C. Kool – ruim tien jaar later een van de oprichters van De Bezige Bij – en de legendarische Herman Poort, die met elkaar opereerden onder de naam ‘Community Singin’, ventte hij tijdens de Groninger meikermis van 1930 met het door H.N. Werkman gedrukte poëzieboekje Pierement. Een van de kopers was de destijds 15-jarige Reinold Kuipers – die later jarenlang uitgeverij De Arbeiderspers zou leiden.

De NPE ontdekte dat Pierement online te vinden is in Het Geheugen van Nederland, net als Pareau’s bundel XXVIII Sonnetten uit 1942. Ook traceerden we een interview met de dichter N.E.M. Pareau, samengesteld door de al even legendarische Johan van der Woude (romanschrijver en vader van Berend Boudewijn).

Zie: nederlandsepoezie.org/dichters/p/pareau.html


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.