Ab Visser, chroniqueur van de Groninger School

visser_ab_biografie_npeDrie jaar na het verschijnen van de bejubelde  Ab Visser-biografie van Michiel van Diggelen is vandaag het Ab Visser-lemma online gegaan: www.nederlandsepoezie.org/
dichters/v/visser_ab.html

Ab Visser (1913-1982), de ondanks lichamelijke ongemakken en chronisch geldgebrek optimistische veelschrijver en feestganger, alsmede chroniqueur van de Groninger School, was met Victor E. van Vriesland een van de grootleveranciers van literaire anekdotes.

Je zou verwachten dat sedert de verschijning van de biografie niets nieuws meer over Visser te melden zou zijn, maar dat klopt niet helemaal. Want in de biografie werd geen definitief eind gemaakt aan het rare verhaal dat Vissers bloemlezing 25 Jonge Franse dichters (1938) in feite een bundeling eigen gedichten zou zijn, vermomd als poëzie van 25 fictieve Franse poëten.  De biograaf maakte wel aannemelijk dat Visser écht gedichten vertaald had, maar stelde daarbij: “De namen van de dichters zijn fictief.”

Waarop hij dat baseerde is onduidelijk – onderzoek in de catacomben van de  Bibliothèque nationale de France leert dat van deze vijfentwintige jonge Franse poëten tenminste acht écht bestaan hebben en ook boeken hebben uitgebracht. Lees het NPE-onderzoeksverslag, scheur het van uw beeldscherm en bevestig het als inlegvel in uw exemplaar van de biografie (die o.a. hier te bestellen is).


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.