Josef Cohen, auteur en mystificateur

cohen_declamator_270Josef Cohen (1886-1965) wordt vooral herinnerd als de man die van 1914-1940 de Groninger Openbare Leeszaal en Bibliotheek de nieuwe tijd in navigeerde. Maar hij staat ook  bekend als miskend en ongelezen auteur. Totaal onterecht: veel van zijn boeken werden destijds herdrukt. Ze  worden momenteel door de Koninklijke Bibliotheek als gratis downloadbare e-boeken opnieuw toegankelijk gemaakt.  Waarom? Wel, simpelweg omdat Josef Cohen een fenomeen was – groter dan hijzelf besefte.

Alles over hem op dit nieuwe NPE-lemma:
www.nederlandsepoezie.org/dichters/c/cohen_josef.html

Bonus! De Groninger Stadshistoricus Beno Hofman wijdde bij het 100-jarig bestaan van de Groninger Openbare Bibliotheek, in 2003, een tv-programma aan Josef Cohen. Dat hij, speciaal voor de lancering van het nieuwe NPE-lemma, online heeft geplaatst. Zie: benohofman.nl/radiotv/benos-stad-over-josef-cohen

Foto: Josef Cohen bij het oefenen van een dichtvooordracht, 1935.


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.