‘Moeoeoeh’ — ‘voor wie ik liefheb wil ik heten’ — ‘Moeoeoeh’. Poëziefestivals in Tolbert, 1976-1983

tolbertIn het Groninger dorp Tolbert werd van 1976 tot en met 1983 vrijwel jaarlijks een groot en goed bezocht poëziefestival gehouden, dat o.a. bekend stond onder de naam ‘Dolersheem Dichtersfestival’. H.H. ter Balkt, J. Bernlef, Remco Campert, Fritzi Harmsen van Beek, Judith Herzberg, C.O. Jellema, Rutger Kopland, Gerrit Krol, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Leo Vroman, Elly de Waard, Ad Zuiderent zijn slechts enkele van de dichters die daar optraden.

De initiatiefnemer was beeldend kunstenaar Gerriet Postma (1932-2009), die de eerste edities in zijn boerderij ‘Dolersheem’ liet plaatsvinden. In 1992 blikten het Nieuwsblad van het Noorden en hij op het festival terug:

“Dolersheem werd een begrip. Johnny the Selfkicker kwam er zijn Magistraal, stralende zon tot leven wekken. En ook andere experimentele dichters verzorgden een avond. Lucebert, Simon Vinkenoog, nu een goede vriend van Gerriet Postma. “Een kanjer, vond ik. Ik belde hem op en vroeg of ik langs kon komen. Bij hem trof ik eens Bert Schierbeek, aan de jenever. Die zei: ik kom ook bij jou, maar dan moet wel de fles klaar staan. Hij was er vaak al om half twee ‘s middags. En dan hadden we Wim de Vries, de arbeidersdichter. Dat soort jongens. Of Neeltje Maria Min. Die las haar gedichten in de schuur en dan hoorde je de koeien er tussendoor. ‘Moeoeoeh’ — ‘voor wie ik liefheb wil ik heten’ — ‘Moeoeoeh’. Prachtig.”

Zie voor informatie over de diverse edities van dit festival:  www.nederlandsepoezie.org/pop/tolbert.html


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.