De vernieuwde ‘Dikke Komrij’ (1)

Met de dood van Gerrit Komrij (1944-2012) leek ook zijn omvangrijke en steeds herziene overzichtsbloemlezing De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw, die hij van 1979 tot in 2004 verzorgde, gestorven.

zz_de_nederlandse_poezie_150Gelukkig is dat niet het geval: in 2015 werd bekend dat Ilja Leonard Pfeijffer (1968) de zware taak van het samenstellen van dit standaardwerk op zich heeft genomen. Hij heeft hard gewerkt, en met resultaat: op 16 november 2016 wordt de verschijning verwacht van De Nederlandse poëzie van de twintigste en eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten, in circa 1200 bladzijden.

De titel is dus licht gewijzigd en het boek is significant dunner dan De Dikke Komrij editie 2004, die 2280 bladzijden besloeg. Deze vermagering zal hoogstwaarschijnlijk door het bijzetten van de 19de eeuw in Komrij’s graf veroorzaakt zijn. Gezien de veranderde titel richt Pfeijffer zich op de meer recente poëzie.

Eigenlijk gelijk Hans Warren (1921-2001) deed, toen deze Victor E. van Vriesland (1892-1974) opvolgde als samensteller van die andere bekende Nederlandse overzichtsbloemlezing, De Spiegel. Ook Warren liet de oudere gedichten voor wat ze waren, en richtte de blik naar het recente verleden en het nu.

Het is jammer dat Warren, wiens laatste editie voltooid werd door Mario Molegraaf, geen opvolger heeft gekregen, want twee verschillende overzichtsbloemlezingen staan garant voor een zo groot mogelijke diversiteit. Maar goed, je kan niet alles hebben, en bovendien, laat ons niet vergeten dat ook deze overzichtsbloemlezing bestaat (al heeft deze een andere opzet en een meer Vlaams karakter dan de voornoemde werken): Jozef Deleu. 600 gedichten over leven, liefde en dood. Nieuw groot verzenboek (Lannoo/Meulenhoff, Tielt/Amsterdam, 2015. 690p. Achttiende herziene en uitgebreide druk. € 29,99.

Pfeijffers bloemlezing, waarvan de bijnaam nog moet ontstaan (of wordt het De Dikke Komrij, editie Pfeijffer?) is al te bestellen bij bol.com. Het boek kost €25,-.

Recensenten die, ja, laat ik het toch maar zo blijven noemen, de vernieuwde Dikke Komrij willen bespreken, doen er goed aan deze NPE-pagina’s over de eerdere overzichtsbloemlezingen zorgvuldig te bestuderen, om straks al te grote flaters te voorkomen:

De Spiegel-edities (1939-2005)
De Dikke Komrij-edities (1979-2004)
De Dichters van deze(n) tijd-edities (1894-1994)

Alsmede deze Rottend Staal-pagina over De Dikke Komrij, De Spiegel en nog een bloemlezing, waarop al heel veel voorgecalculeerd is.


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.