Poëziefestivals en -manifestaties vóór 1966

roeptoeter_helmondVaak wordt gesteld dat het eerste dichtfestival in het Nederlandse taalgebied Poëzie in Carré was, 28 februari 1966. Dit berust op geroeptoeter: poëziefestivals konden al geruime tijd vóór 1966 bezocht worden. Oudere dichters en poëzieliefhebbers koesteren nog steeds vreugdevolle herinneringen aan het legendarische tweedaagse dichtfestival De Vlaamse Poëziedagen, dat vanaf 1937 tot medio jaren vijftig jaarlijks op wisselende plaatsen in Vlaanderen gehouden werd. Bekende Vlaamse én Nederlandse dichters ‘lazen’ er uit eigen werk, voor een publiek van honderden mensen (in het Letterenhuis Antwerpen bevindt zich een rijke collectie aan online te bekijken foto’s van de festivaledities).

En Poëzie in Carré (1966) was in meer opzichten niet uniek. Zo werd op zondagmorgen 20 maart 1932 dit programma in het Amsterdamse circustheater gepresenteerd: Zondagmorgen in Carré. Revolutionnaire Poëzie. Hierbij traden weliswaar geen dichters op, maar een inleider en een declamator, die gedichten van onder meer Gorter, Henriëtte Roland Holst en Jef Last bespraken en ten gehore brachten.

Maar Carré was ook in 1932 niet bepaald vooruitlopend met literatuur-op-de-planken. Zo organiseerde warenhuis De Bijenkorf al in 1930 in zijn kantine een ‘litteraire avond’, waarbij vier bekende auteurs uit eigen werk voordroegen. Een van hen, A. den Doolaard, bracht daarbij poëzie. En twee jaar eerder werd een drukbezochte dichtersavond elders in Amsterdam gehouden, waar een hele batterij socialistische (en destijds zeer bekende) dichters met hun gedichten optraden, te weten Jan W. Jacobs, Frits Tingen, Jef Last, S. Bonn, Freek van Leeuwen en David de Jong Jr.

Was Poëzie in Carré (1966) dan het eerste ‘moderne’ poëziefestival? Niet bepaald – want neem dit, in 1954:

Tien jaar Podium. Amsterdam, 22 mei 1954

“Een feest van Jazz, wijn en experimentele poëzie”, aldus beschreef het Algemeen Handelsblad dit feest, dat tot diep in de vroege ochtend doorging. “Naar inhoud en publiek een culminatie en concentratie.” (…) “De “Vijftigers” en de Jazzfans hadden de ouderwetse ruimten aan de roemruchte Nes veroverd en lieten deze in het nuchter ochtendlicht in ietwat schilderachtig ontredderde staat niet aan exploitant en werksters over dan na het manend optreden van een klein leger dienaren der wet.”

Locatie: De Brakke Grond, Nes. Feestelijke bijeenkomst in verband met het tienjarig bestaan van het literaire tijdschrift Podium. Met voordrachten van Remco Campert, Jan G. Elburg, W.F. Hermans, Gerrit Kouwenaar, Lucebert, Sybren Polet en Bert Schierbeek, ingeleid door Gerrit Borgers. Muziek: The New Orleans Seven, Het Hera Boptet, guitarist Pieter van der Staak en zangeres Elise van Gasteren-Menagée Challa, The Canal Street Jazzband.

Meer over poëziefestivals, litteraire soirées, dichtersavonden, poëziefeesten (1900-nu), etc. op: Poëzie op Podia, een prille NPE-afdeling. Vooralsnog met de nadruk op poëziemanifestaties in stad en provincie Groningen, met interessante bijvangsten uit de rest van het taalgebied.

Bron illustratie: site Gemeente Helmond.


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.