Herfstschrift 1988

herfstschrift_1988Bijna dertig jaar geleden, van 6 tot en met 12 november 1988 vond in Groningen het literatuurfestival Herfstschrift plaats. De openingsavond, waarbij Annie M.G. Schmidt  de publieksprijs van de stichting CPNB (à 15.000 gulden) in ontvangst nam, was live op de landelijke televisie te zien. Het festival trok circa 1750 betalende bezoekers en kende enkele gedenkwaardige avonden, zoals de slotavond met Jan Wolkers, een programma met Neder-Saksische en Friestalige dichters onder leiding van Marga Kool (met o.a. Gré van der Veen), en een dichterstreffen, waarbij de toen 28-jarige Marc Reugebrink en de 24-jarige Joost Zwagerman elkaar in de haren vlogen, terwijl Elma van Haren, Rogi Wieg en het publiek geamuseerd toekeken.

Nu zijn in bovenstaande alinea alle* vrouwen genoemd, die op dit festival optraden. Vier, naast ruim dertig* mannelijke poëten, prozaïsten, journalisten, historici en andere scribenten.  En dat was toch opvallend weinig – zeker als je bedenkt dat al in 1987 de eerste De Nieuwe Wilden-bloemlezing was verschenen, waarin gepleit werd voor meer vrouwen in de literatuur.

Hoe het ook zij, klik op: Herfstschrift 1988 voor meer informatie over dat festival, de 9de editie in de reeks Zomerschrift-Herfstschrift-Winterschrift-festivals (1980-1999).

* Althans, de namen die opduiken in de besprekingen.

——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.