Ilja Leonard Pfeijffer leest bloem, maar dan anders

spiegel_fotocollage_breedAfgelopen vrijdag verscheen De Nederlandse Poëzie van de twintigste en eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten, de door Ilja Leonard Pfeijffer compleet herziene editie van de Dikke Komrij.

Nu waren de door Gerrit Komrij samengestelde Dikke Komrij en Victor E. van Vrieslands monumentale bloemlezingenreeks Spiegel van de Nederlandse poëzie óók literatuurhistorische bloemlezingen. De vraag is of Pfeijffers bloemlezing dat ook is, of toch vooral gezien moet worden als een hoogstpersoonlijke keuze, zonder blijvende waarde.

De afwezigheid van werk van tientallen zeer bekende en van honderden bekendere twintigste en eenentwintigste eeuwse Nederlandstalige dichters doet dat laatste bevroeden. Ook de ruime aanwezigheid van kinderliedjes uit Pfeijffers jeugdjaren en de vele gedichten die over het dichten, dichters en andere rijmophopingen handelen, wijzen daar op.

Tenminste drie dichters zeiden’: ‘Njet!’ Huub Beurskens (die hier toont hoe), Tjitske Jansen en Willem van Toorn hebben expliciteit geweigerd aan Pfeijffers bloemlezing mee te werken. Een gegeven waarover de bloemlezer in alle talen zwijgt.

Zie verder:

The Post Online –  Is Ilja Leonard Pfeijffer dé opvolger van De Spiegel en De Dikke Komrij?
(en nee, de Zwepen achter de Slaven berust niet op een tikfout).
NPEDe Nederlandse Poëzie van de twintigse en eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten
NPE: Achtergrondinformatie bij Ilja Leonard Pfeijffers bloemlezing

En verwacht: een bespreking door Hans Puper op Meander


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Bloemlezingen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.