Spiegel zoekt uitgeverij

zz_spiegel_7de_ed_npe125Het Nederlandse taalgebied kende jarenlang twee grote overzichtsbloemlezingen: De Spiegel van de Nederlandse poëzie (sedert 1939) en De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw (sedert 1979, ook bekend als de Dikke Komrij). Van beide werken kwamen de laatste bijgegewerkte edities in respectievelijk 2005 en 2004 uit.

Afgelopen vrijdag verscheen de door Ilja Leonard Pfeijffer samengestelde overzichtsbloemlezing De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten, als opvolger van de Dikke Komrij.

Dat roept natuurlijk de vraag op: wat gaat er gebeuren met De Spiegel? De NPE informeerde bij Mario Molegraaf, die met Hans Warren ruim twintig jaar de koers van de door Victor E. Vriesland gelanceerde oceaanstomer der Nederlandstalige poëzie bepaalde.

NPE: “Meneer Molegraaf, wanneer verschijnt de vernieuwde Spiegel?”

Mario Molegraaf: “Ik zin op een nieuwe editie en heb ook alle ontwikkelingen bijgehouden, maar concrete plannen zijn er nog niet. ‘Mijn’ huidige uitgeverij is Prometheus, maar omdat de Spiegel een concurrent is (en moet zijn) van Pfeijffers anthologie [ook bij Prometheus – NPE] zullen we een andere kant op moeten.”

NPE: “Welke uitgeverij zoekt u als thuishaven?”

Molegraaf: “Het mooiste zou zijn als de situatie van vroeger terugkeert en Meulenhoff zich weer over het geheel ontfermt. Maar iedere uitgever kan zich bij me melden! Bij de vorige uitgever Balans is, laten we zeggen, de balans een heel andere kant opgegaan dan de literatuur en de poëzie.”

NPE: “Bij welk jaar zou de nieuwe Spiegeleditie moeten beginnen? Bij 1900, bij 1950, bij 2000 wellicht?”

Molegraaf: “Het is geen goed idee om met een stokstijf jaartal te beginnen. De laatste Spiegel opent met Gezelle en dat lijkt me voor herhaling vatbaar. Probleem is alleen de steeds uitdijende omvang, de Spiegel moet een overzicht bieden en dus overzichtelijk blijven.

NPE: “Wat is er eigenlijk na Hans Warrens overlijden precies gebeurd met de Spiegel?”

Molegraaf: “Hans Warrens ‘rechten’ op de Spiegel zijn op mij overgegaan. Al heel kort na zijn dood is het volgende herenakkoord gesloten: ik zou Meulenhoffs Dagkalender blijven maken (wat ook enige jaren is gebeurd), in overleg met mij zou een nieuwe Spiegel-maker worden aangewezen (de gedachten gingen uit naar Pfeijffer). Maar toen kwam er een dame op de proppen: de toenmalige Meulenhoff-uitgeefster besloot de afspraken over de poëziedagkalender te negeren. Waarop ik besloot – ook al om de Spiegel (na de succesvolle zesde editie uit 1992) levend te houden – zelf een nieuwe editie te maken – dat werd de editie 2005.”

NPE: “Heeft Hans Warren zich ooit uitgelaten over de lange termijn-toekomst van De Spiegel?”

Molegraaf: “Hij heeft zich nooit uitgelaten over een opvolger, maar boeken als deze maakten we samen. Daarom voel ik me een logische opvolger. Ik ben me er uiteraard van bewust dat in Nederland dit soort bloemlezingen doorgaans gemaakt wordt door mensen die zelf dichter zijn. Dat ben ik nadrukkelijk niet, ik ben een volger van de vaderlandse poëzie. Wat volgens mij – enhopelijk niet alleen volgens mij – voordelen heeft. Een bloemlezing als deze moet neutraal zijn (wat iets heel anders is dan kleurloos) en iedere schijn van een eigen programma uitdragen (wat bij een dichter als samensteller al snel dreigt) dient te worden vermeden.”

NPE: “Wat vindt u van Ilja Pfeijffers bloemlezing?

Molegraaf: “Voor een beginner als Pfeijffer verdienstelijk. Zoiets omvangrijks kan nooit in één keer raak zijn. Het rijtje ‘vergeten’ dichters is een beetje penibel: Elsschot, Reve enzovoort. Het allerergste is het ontbreken van Augusta Peaux, nu net een dichteres die alles belichaamt waarvoor Pfeijffer in zijn inleiding pleit, denk aan haar oorlogsgedicht ‘Op de verbrande hoeven melden de hanen den dag’. De overdaad aan ‘eentjes’ (dichters met één gedicht) schaadt. Bizar is de alles overwoekerende voorkeur voor liedteksten. Kortom: een zes met een niet eens al te lange min.”

——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Bloemlezingen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.