Vader en zoon: Saul van Messel en Ischa Meijer

Ja wis, want de dichter Saul van Messel heette in het echt Jaap Meijer (1912-1993). Als zodanig stond hij aan het kraambed waarin zijn vrouw  Liesje Meijer-Voet (1918-1993) hun zoon Ischa Meijer (1943-1995) baarde.

gans_meijer_dubbelomslag

Over vader en zoon valt veel goed nieuws te melden:

1. Beiden zijn gelemmatiseerd:
www.nederlandsepoezie.org/dichters/m/messel.html
www.nederlandsepoezie.org/dichters/m/meijer_ischa.html

2. Ischa Meijers boek De interviewer en de schrijvers. 50 literaire interviews van 1966 tot 1993 (Prometheus, 2003) is door de DBNL gedigitaliseerd en is gratis te downloaden:
www.dbnl.org/tekst/meij012inte04_01/
.Het bevat interviews met Armando, J. Bernlef, Godfried Bomans, Louis Paul Boon, Mies Bouhuys, Jeroen Brouwers, C. Buddingh’, Andreas Burnier, Simon Carmiggelt, Hugo Claus, Jan Cremer, Jules Deelder, Adriaan van Dis, Jan Eijkelboom, Jan Elburg, Louis Ferron, Maurice Gilliams, Günter Grass, Hella Haasse, Maarten ‘t Hart, Jan de Hartog, Willem Frederik Hermans, Judith Herzberg, Henk J. Hofland, Ed. Hoornik, Eva Hoornik, Freek de Jonge, Gerrit Komrij, Anton Koolhaas, Jerzy Kosinski, Gerrit Kouwenaar, Guus Luijters, Ian McEwan, Marga Minco, Margriet de Moor, Harry Mulisch, Jean Pierre Rawie, Karel van het Reve, Renate Rubinstein, Bert Schierbeek, K. Schippers, Annie M.G. Schmidt, Georges Simenon, Hans Sleutelaar, Cornelis Bastiaan Vaandrager, Adriaan Venema, Hans Verhagen, Gore Vidal, Simon Vinkenoog, August Willemsen, Leon de Winter, Henk van Woerden en Jan Wolkers.

3. De meeste werken van Saul van Messel zijn door de Joodse Bibliotheek gedigitaliseerd en op de site van dat instituut gratis te downloaden:
www.joodsebibliotheek.nl/auteur/sEo/Saul-van-Messel/

4. Evelien Gans, de biograaf van de Meijers, bericht dat het werk aan deel 2 van de biografie gestaag vordert.  Omdat het nogal wat tijd vergt, verschijnt deel 2 niet dit jaar, maar ergens in de nabije toekomst. Zie:
www.niod.nl/nl/projecten/dubbelportret-van-jaap-en-ischa-meijer

 


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.