Wow! De ‘Dronken kalender’ van Sieger Baljon

Johnny van Doorn geëvenaard

Door Bart FM Droog

Afgelopen zondag gebeurde iets heel bijzonders: de perfecte en bevlogen voordracht van Sieger Baljon (1981) bij de presentatie van zijn langverwachte debuutbundel Dronken kalender was zó goed dat het me tot tranens toe emotioneerde.

baljon_boek_2Taal, timing, mimiek en expressie – alles klopte en bleef natuurlijk. Niets van de gepolijste plasticpraat en -maniertjes, die heden ten dage als ‘goede performance’ gelden, nee – eindelijk weer een eigen stem en een totaal eigen voordraagstijl – ontstaan uit jaren levenservaring, scholing en het besef dat voordrachtskunst en sjamanisme bijzonder veel raakvlakken hebben.

Ik ken maar één iemand die zich eerder van al deze ingrediënten bewust was en er optimaal gebruik van maakte: de grote Johnny van Doorn (1944-1991). Allen nadien, mezelf incluis, waren slappe aftreksels van deze Hogepriester van de Poëzie. Sieger Baljon is de eerste Nederlandstalige ‘performance poet’ die het peil van Van Doorn weet te evenaren.

Misschien zelfs beter is, want veelzijdiger. Qua klankpoëzie overstijgt hij klankmeester Jaap Blonk, qua mimiek overtreft hij Tjitse Hofman, qua theatraliteit staat hij minstens op hetzelfde niveau als Tjitske Jansen, qua humor kan hij zich meten met Deelder. Qua uitstraling glanst hij even fel als de magistrale stralende Diana Ozon en Andy Fierens. Qua pure poëzie schrijft hij verzen die beslist blijven staan, ook zonder zijn magische voordrachtsadem:

werd er bocht ontkurkt
& spreuken over de muren
terwijl de larie op uitkijk stond
& wij van soldaten
               & nette zwijgzame vrouwen
de tongen losknoopten

(uit: ‘apenkooi’)

En niet alleen zijn voordracht en poëzie is bijzonder – ook zijn boek is opmerkelijk te noemen. Het is waarlijk een ‘dronken kalender’ – Baljon heeft zijn fantasie op de maanden van het jaar losgelaten en daaruit een fantastisch uitgedacht en bijzonder vormgegeven totaalkunstwerk gecreërd.

Gaat dat zien, gaat dat kopen, gaat dat lezen!

Sieger Baljon. Dronken kalender. [Opwenteling], [Eindhoven], 2017. [Keerdruk] 50p., [50p]. Debuut. In metalen ring. Vormgeving Sieger Baljon en Arnoud Rigter. € 20,-. http://opwenteling.nl/


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie | Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L | Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

One Response to Wow! De ‘Dronken kalender’ van Sieger Baljon

  1. Pingback: Droog Prijst Dronken Kalender | sjamandada