Dictatorenboek (2): Menno Wigman trekt essay terug. Samensteller en uitgevers weigeren Nieuwsuur te woord te staan

4_hitler_portretAmsterdam/Eenrum – Dagblad Trouw bericht juist dat Menno Wigman zijn essay dat als begeleidend artikel bij het ten onrechte aan Hitler toegeschreven gedicht ‘Denk’ es! op 20 februari 2016 in Trouw werd afgedrukt, heeft teruggetrokken. Dat essay had hij geschreven op verzoek van Paul Damen, samensteller van het boek Bloemen van het kwaad. Gedichten van dictators (uitgeverij Koppernik, 2016). Wigmans essay vormt het nawoord van dat boek. Damen had hem verzekerd dat het een authentiek Hitler-vers zou zijn.  Quod non.

https://beta.trouw.nl/cultuur/dichter-menno-wigman-trekt-essay-terug~a6cc10a4/

5_runsky_georg_portretWigman kwam tot zijn besluit, toen hem door onderzoek van NPE-medewerkers duidelijk werd dat het gedicht beslist niét door Adolf Hitler geschreven is, maar door Georg Runsky. Deze had het al circa 1906 onder de titel ‘Habe Geduld’ in zijn bundel Blüthen des herzens gepubliceerd.

Het echte nieuws hierbij is dat noch Paul Damen, de samensteller van het omstreden boek, noch Chris de Jong en Bart Kraamer, de verantwoordelijke uitgevers van het werk, bereid zijn om op vragen  van de NPE-onderzoekers in te gaan. Ook op vragen van de Nieuwsuur-redactie weigeren de drie heren in te gaan.

Foto’s: de in deze volstrekt onnnozele Adolf Hitler  (circa 1940) en de echte dichter, Georg Runsky (circa 1906).


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie | Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L | Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws, Poëzie-oplichters en andere vreemde zaken. Bookmark the permalink.

Comments are closed.