25 april 2017: Nederlands fascisme?

huberts_in-de-ban-van-een-beter-verleden-150Vanaf het Verbond van Actualisten tot de NSB: er zijn in Nederland tussen 1923 en 1945 meer dan zestig fascistische groeperingen actief geweest. Lange tijd is aangenomen dat Nederlands fascisme maar weinig verschilde van buitenlandse varianten, maar in zijn nieuwe boek In de ban van een beter verleden (Vantilt, 2017) trekt Willem Huberts dit in twijfel. Op dinsdagavond 25 april buigen Huberts, historicus Robin te Slaa en het publiek  in SPUI25 te Amsterdam zich over de vraag: bestaat er een typisch Nederlands fascisme?

Aangezien in deze groeperingen een aanzienlijk aantal dichters actief was – o.a. Steven Barends, Leo Boekraad,  Henri Bruning, Martin Bruyns,  Alex Campaert, Jan Derks,  Jan H. Eekhout, Willem Enzinck (onder diverse pseudoniemen), Arnold Etman,  Geerten Gossaert, Chris de Graaff, Nico de Haas, Alfred Haighton, Jan Rudolf Hommes,  Roel Houwink, George Ketmann Jr., Ernest Michel, Jan van Rheenen, Hugo Sinclair de Rochemont,  Rudolf Steinmetz, Johan Theunisz, Miep van der Velde, Paul Vlemminx, Erich Wichman en Gerard Wijdeveld – is deze avond óók voor poëzieliefhebbers en literatuurhistorici zeer interessant.

Locatie: Spui 25
www.spui25.nl
Adres: Spui 25-27  1012 MX  Amsterdam
Dag en tijd: Dinsdag 25 april, 20.00-21.30 uur
De toegang is gratis. Aanmelden kunt u hier. Aanmelden is niet vrijblijvend. De organisatoren rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie | Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Meander |  Neder-L | Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | Ballustrada |

paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Agenda, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.