Geef die jongen toch eeuwige rust!

Graf van Jotie T’Hooft wéér genomineerd voor ruiming

In 1977 overleed de 21-jarige Belgische dichter Jotie T’Hooft. Hij werd te Oudenaarde begraven in een graf met een concessie voor dertig jaar. Wat inhield dat in 2007 zijn graf geruimd dreigde te worden. De stad Oudenaarde, eigenaar van de begraafplaats, had namelijk verzuimd T’Hoofts graf op te nemen op de door de Vlaamse overheid verplicht gestelde lijst van graven van lokaal historisch belang (die lijst heeft als doel zulke graven en/of grafmonumenten te beschermen). Sterker nog: Oudenaarde had in het geheel verzuimd zo’n lijst op te stellen

Gelukkig werd in 2007 ruiming voorkomen doordat wakkere Oudenaardelingen actie voerden. De concessie werd met tien jaar verlengd.
thooft_graf_oudenaarde_mei_2017

Eind 2016 bleek de stad Oudenaarde wéér van plan het graf te ruimen. En weer kwamen Oudenaardelingen in het geweer. Er zijn inmiddels toezeggingen van het stadsbestuur over het behoud, alhoewel tot op heden op het graf van de jonggestorven dichter nog steeds een dreigend plakkaat staat, met de aanzegging van de ruiming, tenzij de concessie wordt verlengd.

Hoe het ook zij: wat in Oudenaarde gebeurt is geen incident. Geregeld verdwijnen er in zowel Nederland als Vlaanderen dichtersgraven die vanuit cultureel erfgoedbelang niet zouden mogen verdwijnen. Dit is in de eerste plaats een geldkwestie: het huren of aankopen van een stuk grafgrond is een kostbare affaire.

Een goed alternatief: herbegraven op Erebegraafplaats Kunstrijk

Vanaf september 2016 kunnen stoffelijke restanten van overleden dichters en prozaïsten een definitieve rustplaats krijgen op Erebegraafplaats Kunstrijk, onderdeel van Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ in Hilvarenbeek (Noord-Brabant). Als eerste is daar vorig jaar Halbo C. Kool bijgezet, dankzij de inspanningen van Stichting Gerard Keller en Kools biograaf Niels Bokhove.

Mocht de stad Oudenaarde de financiering van het grafonderhoud van Jotie T’Hoofts een te grote aanslag op de begroting vinden, dan zouden de burgemeester en schepenen van Oudenaarde contact kunnen opnemen met deze stichting, teneinde een definitief eind te maken aan dit grafgedonder.

——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie | Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Meander |  Neder-L | Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | Ballustrada |

paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.