Verplichte kost: (Nog steeds) tegendraads

timmerman_nog-steeds-tegendraads-200Vandaag is het ruim driehonderd bladzijden tellende boek (Nog steeds) tegendraads van Harrie Timmerman verschenen, als gratis downloadbaar boek in de Verplichte kost-reeks van de NPE:

http://www.nederlandsepoezie.org/jl/2017/
timmerman-nog-steeds-tegendraads.pdf

Dit omdat het boek verplichte kost is voor iedereen die een carrière bij de politie ambieert of al binnen het justitieapparaat werkzaam is. Het is óók verplichte kost voor iedereen die, om welke reden dan ook, geïnteresseerd is in strafrecht en/of misdaad. Tevens is het boeiende kost voor allen die geïnteresseerd zijn in onderzoekswerk, verhoortechnieken, bedrijfs- en bestuurskunde en/of in de recente Nederlandse geschiedenis.

Timmerman (1946) werd eind jaren negentig als wetenschapper bij de politie gedetacheerd. Hij was lid van het Groninger Cold Case Team, het eerste dat in Nederland actief was. Deze succesvolle politie-eenheid kreeg onder meer de beruchte seriemoordenaar Henk van E. voorgoed achter de tralies.

Aan deze eenheid en Timmermans carrière bij de politie kwam een eind, toen hij en zijn naaste collega Dick Gosewehr misstanden bij het Openbaar Ministerie aankaarten, in wat later bekend is geworden als De Schiedammer parkmoordaffaire. Hen was het lot der klokkenluiders: de boodschappers worden bestraft, de verantwoordelijken sluiten de rijen en de schuldigen krijgen promotie.

In (Nog steeds) tegendraads blikt Timmerman terug op zaken die het Groninger Cold Case team in 1999-2004 behandelde, op het handelen van het OM en de politietop en op zaken die Dick Gosewehr en hij na 2006 onderzochten: onder meer de zaak Ina Post, de busramp te Sierre en de zaak Sharleyne Remouchamps.

Strafrechtdeskundige Mr. Dr. P. Smith, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: “Het boek wordt gaandeweg steeds interessanter. Niet alleen vanwege de inhoud van de beschreven zaken, maar ook door de beschrijving van de verhoortechnieken en de aanpak van het Cold Case Team. Daarnaast word ik ook gegrepen door de persoonlijke ervaringen van Harrie Timmerman met de organisatie van de politie, de starre hiërarchie en de conflicten met ‘meerderen’. De mensen die mij ooit hebben afgeraden om een carrière bij het OM te ambiëren, lijken steeds meer gelijk te krijgen.”

Harrie Timmerman. (Nog steeds) tegendraads. Nederlandse Poëzie Encyclopedie (NPE), Eenrum, 2017. 304p. Verplichte kost-reeks nr. 1. ISBN: 978-94-6243-008-2. Verschijnt 25 mei 2017

Dick Gosewehr in Zembla, NPO2, vrijdag 26 mei 2017

Vrijdagavond a.s. is Timmermans naaste collega Dick Gosewehr te zien in een uitzending van Zembla (NPO 2, 26 mei 2017, 21.15 uur). Daarin wordt de zaak behandeld van Cyprian Broekhuis. Hij was een psychiatrisch patiënt die, toen hulpverleners hem wilden opnemen, door een politieagent is doodgeschoten.

Gosewehr en Timmerman publiceren regelmatig over hun lopende onderzoeken op: www.waarheidsvinding.com

Moordballaden

In juni 2017 verschijnt naar aanleiding van (Nog steeds) tegendraads het boek Moordballaden. Ruim vijftig dichters uit Nederland en Vlaanderen schreven gedichten bij levensdelicten,  die deels in Timmermans boek aan de orde komen. Moordballaden verschijnt eveneens als gratis downloadbare NPE-uitgave.


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie | Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Meander |  Neder-L | Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | Ballustrada |

paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws, Uitgeverij. Bookmark the permalink.

Comments are closed.