Openhartige en schokkende inkijk in letterenland

Dichter en prozaïst Huub Beurskens is op zijn blog begonnen aan een reeks openhartige artikelen over zijn ervaringen in de Nederlandse poëziewereld en alles wat daarbij komt kijken.

Beurskens: “Naar aanleiding van de collaps van Gogols schrijverschap merkte Vladimir Nabokov op: ‘Een schrijver is wég als hij geïnteresseerd raakt in vragen als “Wat is kunst?” en “Wat is de taak van de kunstenaar?””

Zulke vragen zullen me dan ook niet bezighouden wanneer ik hier de komende maanden – ik heb er nog geen idee van hoeveel – van tijd tot tijd onder de bovenstaande titel vragen, trauma’s, frustraties, ervaringen, overwegingen, analyses, associaties, fantasieën, ontboezemingen, onthullingen, afrekeningen verzamel van zowel mezelf als van anderen: die zullen niet draaien om de vraag ‘waarom schrijven’ maar om ‘waarom publiceren’ in al dan niet beroerde tijden.”

Hij spaart daarbij niets en niemand: ook zichzelf niet – want de ervaring leert dat iemand die openhartig is, daar  vaak de dupe van wordt, in welke sector dan ook.

De artikelenreeks is getiteld Weg van de literaire receptie.

Deel 1 – Inleiding.
Deel 2 –  Over het Fonds voor de Letteren / Letterenfonds , Fouad Laroui, subsidies voor schrijvers, internationale poëziefestivals en literaire borrels.
Deel 3 – Over recensies, De Wereld Draait Door, literaire prijzen en:

 “Literaire recepties, boekpresentaties, dichtersavonden en -festivals: misdiensten van en voor een geloof. Als je er niet aan meedoet, ben je een afvallige. Als je er wel aan mee wilt blijven doen, kun je het beste proberen de kans op represailles en zelfs excommunicatie zo veel mogelijk te beperken; een van de beste middelen daartoe is dan juist weer, paradoxaal, meedoen aan geroddel en achterklap.”

Deel 4 – Over goede en slechte uitgevers. Hulde voor met name Laurens van Krevelen,  Maarten Asscher en Xandra Schutte  (ex-Meulenhoff); Marc Beerens (Vantilt) en Bart Kraamer (Koppernik). Pek en veren voor Joost Nijsen (Podium) en een hele trits voormalige Meulenhoff-uitgevers: Tilly Hermans, Annette Portegies en  Maaike le Noble  alsmede Lidewijde Paris (Nieuw Amsterdam), Koen van Gulik en Joos Kat (Wereldbibliotheek).
Deel 5 –   Over poëzie op de planken; “de kijk op en dus het onderwijs in de Nederlandstalige literatuur ” en de verwoestende invloed van Thomas Vaessens. En de vraag: hoe nu verder?


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie | Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Meander |  Neder-L | Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | Ballustrada |

paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.