Beelden uit Literair Cafe AaBC, Groningen 1978-1979

Velen hebben gehoord of gelezen over de legendarische optredens in Literair Café AaBC, dat eerst aan de Reitemakersreige en later aan de Pelsterdwarsstraat te Groningen gevestigd was. Het bestond van 1978 tot 1988.

Gisteren vernam een onzer medewerkers van filmmaker Buddy Hermans dat deze een compilatie van dicht- en zangoptredens uit de beginjaren van het café gemaakt heeft. Deze bijna half uur durende film, ‘Literair Cafe AaBC’ (klik en zie) is al een aantal jaren online te vinden op de site van de Groninger Archieven.

abc_albert-hogeveenabc_driek-van-wissen

Albert Hogeveen en Driek van Wissen. Stills uit de film

We zien hoe organisator/boekhandelaar Albert Hogeveen telefonisch onderhandelt met C. Buddingh’. Daarna volgen voordrachten en liedjes van achtereenvolgens Buddingh’, Hans Dorrestijn, Levi Weemoedt, Rob Engelsman en Willibert Panman, Jan Kal, een zeer jonge Herman Finkers, Igor Streepjes, Drs. P, Theodor Holman, Driek van Wissen, Willem Wilmink, Jan Boerstoel, liedzanger Gerard Vonk, Craig Strete (USA), Harry Hoogstraten, de – voor Groninger begrippen – onvermijdelijke Kees van der Hoef en een onbekende.

Meer over Literair Café AaBC?

Zie vooral:

Herman Sandman. Arcadia der Poëten. Het literaire leven in Groningen 1945-2005. Uitgeverij Passage, Groningen, 2008. 359p.
Poëzie op podia. Groningen. AaBCNederlandse Poëzie Encyclopedie, 2016-2017.

Met dank aan Buddy Hermans.


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie | Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Meander |  Neder-L | Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | Ballustrada |

paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.