Uit onderzoek blijkt: onverwachte poëzie schrikt mensen af

onderzoekKila van der Starre (Universiteit Utrecht) onderzocht hoe 1003 volwassenen (446 mannen en 517 vrouwen)* in Nederland met poëzie in aanraking komen. Poëzie wordt vaak gezien als een marginaal iets, maar  blijkt in de onderzoeksgroep een zeer wijdverspreid genre: 973 personen uit de groep komen weleens in aanraking met poëzie.

Dat gebeurt bijvoorbeeld in de openbare ruimte, bij speciale gelegenheden of op televisie, social media en radio. 232 Mannen en 321 vrouwen vinden dat een positieve ervaring: zij geven het zomaar tegenkomen van poëzie een 7 of hoger (op een schaal van 1 tot 10).

Opzienbarend is wel dat ruim de helft, 536  mensen, na de eerste kennismaking met poëzie, géén behoefte heeft aan meer gedichten –  ze waardeerden dat behoeftegevoel op 1 t/m 5. Slechts 193 volwassen mannen en 274 vrouwen (samen 467 mensen) gaven aan na toevallige ontmoetingen met poëzie behoefte te hebben aan méér poëmen.

Het onderzoek geeft te denken. Alle pogingen om poëzie anders dan in de vertrouwde vorm (via boeken, kranten, tijdschriften, podia en websites) aan de mens te brengen werken dus averechts.

Vanaf vrijdag 15 september 2017 is het onderzoeksrapport Poëzie in Nederland: Een onderzoek naar hoe vaak en op welke manieren volwassenen in Nederland in aanraking komen met poëzie te raadplegen op:

https://www.lezen.nl/publicaties/poezie-in-nederland (klik aldaar op het plaatje).

 

* Volgens de onderzoekster vormen deze 1003 mensen een representatieve vertegenwoording van de volwassen Nederlandse bevolking. Volgens de NPE vertegenwoordigen 1003 mensen niet de meningen van  ruim 13 miljoen volwassen Nederlanders (op een bevolking van ruim 17 miljoen mensen), maar louter die van zichzelf.

 


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie | Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Meander |  Neder-L | Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | Ballustrada |

paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.