Herstel de Johnny van Doorn–prijs, nu!

Johnny van Doorn was zonder enige twijfel de grootste Nederlandstalige poëzie- en prozavoordrachtskunstenaar van het voorbije millennium. Al op zeer jonge leeftijd trad hij met spectaculaire poëzieperformances op in Arnhem en omgeving. Alras werd hij het lichtend voorbeeld voor vele generaties dichters die poëzie op een extroverte, levendige wijze naar ons onnozel volk toebrachten.

johnny-van-doornplein-2016-google-maps

Johnny van Doornplein te Arnhem (Google maps, 2016)

Het was dan ook niet meer dan logisch dat kort na zijn veel te vroege dood (op 46-jarige leeftijd, in 1991) al in 1993 de Johnny van Doornprijs én de Johnny van Doorn Memorial Evening (later: het De Geest Moet Waaien-Festival) in het leven werden geroepen. Ook werd toen in Arnhem een plein naar hem vernoemd. In 2011 volgde een aan hem gewijd kunstwerk.

‘Pleidooi voor terugkeer Van Doornprijs’

De prijs werd tot en met 2012 tweejaarlijks uitgereikt aan taalkunstenaars die in de geest van Van Doorn werkten, van Simon Vinkenoog tot en met Nico Dijkshoorn. En toen? Toen viel het stil. Tot op 16 september 2017, toen in De Gelderlander het artikel ‘Pleidooi voor terugkeer Van Doornprijs’ van de hand van Simon Trommel verscheen.

Uit dat stuk wordt duidelijk dat de gemeente Arnhem de geldkraan voor de prijs na 2012 dichtdraaide omdat de lokale politici de Memorial Evening en de prijs ‘niet vernieuwend genoeg’ vonden. Literatuurfestival De Wintertuin, dat de Johnny van Doorn-prijsuireiking verzorgde, schrapte vervolgens de Van Doorn-herdenkingen van het program.

Gek genoeg vond men het niet nodig om Yvonne van Doorn-Mousset, Johnny’s levenspartner van 1965 tot en met 1991, over deze verdwijning te informeren. ‘Dat doet pijn’, vertelde ze Tommel. Zij wil dan ook de prijs nieuw leven inblazen: ‘Johnny is nog steeds een voorbeeld en inspiratiebron voor nieuwe generaties dichters. De Johnny van Doornprijs kan de fakkel doorgeven. Johnny begon ook vanuit het niets. Maar hij werd ópgemerkt.’

Zij is niet de enige die vóór het herstel is van zowel de prijs als het memorialprogramma. Walter Jansen, van de Arnhemse boekhandel Het Colofon, in De Gelderlander: ‘Een fantastische avond rondom Johnny en vooral zijn voordrachtskunst, zou betekenis geven aan het Johnny van Doornplein en zijn standbeeld. Arnhem moet dat niet wegmoffelen, Arnhem mag daar trots op zijn. Ik wil me er voor inzetten dat er iets voor terugkomt. (…) Het bruist in Nederland en zeker Arnhem van jong creatief talent. Het zou fantastisch zijn dat te kunnen koppelen aan de vernieuwing van Johnny van Doorn.’

De pleidooien van Yvonne van Doorn-Mousset en Walter Jansen vonden hun weerklank op Facebook. Arjan Peters berichtte vervolgens in De Volkskrant over de verdwijning, en ook dat werd door vele Johnny van Doornfans hogelijk gewaardeerd.

Maar nu?

Met krantenstukken en ‘duimen in de lucht’-symbooltjes op Facebook herstel je natuurlijk niet een vast jaarlijks of tweejaarlijks eerbetoon aan de Grootmeester van het Woord. Daar is meer voor nodig. Yvonne van Doorn-Mousset is momenteel bezig alle haar aangereikte tips, suggesties en plannen te inventariseren. Ze hoopt op korte termijn kenbaar te maken hoe prijs én festival in de toekomst zullen worden vormgegeven.

Van Doorn-Mousset: ‘De prijs moet gaan veranderen, en zou ook, of juist aan jongere dichters uitgereikt kunnen worden. Als Arnhem niet geïnteresseerd is in de Johnny van Doornprijsuitreiking, kan het ook elders. Bijvoorbeeld in Carré in Amsterdam, waar Johnny in 1966 furore maakte. Of in steeds wisselende steden in ons taalgebied; Johnny trad immers op van Brussel tot Terschelling.’

De Nederlandse Poëzie Encyclopedie ondersteunt het herstel, of zo u wilt, vernieuwing van de Johnny van Doornprijs van harte. Als u – in welke vorm dan ook – uw steentje wil bijdragen aan het herstel, meldt u dan aan op dit e-mailadres: droog@epibreren.com. Naam en plaatsnaam volstaan. Zodra er nader nieuws is, berichten we u.


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie | Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Meander |  Neder-L | Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | Ballustrada |

paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.