Wegens ernstige Hitler-overlast…

Kicking_Hitlers-butt-veegt weg
Onze reguliere werkzaamheden zijn dit jaar danig ontregeld door de Hitler-overlast, die vanuit Amsterdam en Hilversum werd verspreid. De Hitlerwaan dreigde zowel de poëzie als de geschiedschrijving wereldwijd (zie hier en daar) te vergiftigen.

Daarom hebben we besloten onze energie in 2017 vooral op de bestrijding van de Hitlerwanen te richten. In het voorjaar culmineerde dat in het artikel Bloemen van het bedrog (Reactor, 22 april 2017) en het bijbehorende online dossier Bloemen van het kwaad. Of: Hoe Hitler de Nederlandse poëzie werd binnengemarcheerd.

We hadden verwacht dat deze stukken nadere onheil zouden voorkomen, maar helaas, het NIOD – Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, kwam tot het wonderlijke besluit om nazi-propaganda te gebruiken om een hoogstwaarschijnlijk vervalst ‘Hitler’-aquarel voor echt te verkopen.

Dat bracht ons voor de tweede maal in het geweer. De munitie lag al klaar, want dezelfde vervalsers die we rond de vervalste Hitlergedichten in het vizier kregen kwamen in beeld bij het onderzoek naar de verontrustende NIOD-claim.  Men leze: Rik Kuiper. ‘Enige schilderij van Hitler in Nederland’ mogelijk toch een vervalsing – onderzoekers verwijten Niod ‘tunnelvisie‘. (De Volkskrant, 26 december 2017).

Het achterliggende onderzoek is: De canard van het NIOD

Gelukkig bracht 2017 meer dan alleen de Hitler-ellende: de NPE lanceerde óók het spraakmakende boek Moordballaden. Op ware moorden gebaseerde gedichten.  Gratis te downloaden, en als papieren boek in limited edition verkrijgbaar bij uitgeverij Vliedorp.

[Illustratie: hoes van Kickin’Hitler’s Butt. Vintage anti fascist songs 1940-1944. Diverse Amerikaanse artiesten]

——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie | Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Meander |  Neder-L | Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | Ballustrada |

paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Poëzie-oplichters en andere vreemde zaken, Tweede Wereldoorlogspoëzie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.