Vervalser dicht vers van Holocaustslachtoffer aan Hitler toe

hochtstetter_gustav
Op 26 juli 1944 stierf gevangene 1/71-9099 op 72-jarige leeftijd in Theresienstadt.¹ Hij was een van de ruim 33.000 joodse mensen die in dit concentratiekamp het leven lieten. Zijn naam was Gustav Hochstetter, Duits dichter, prozaïst en cabaretschrijver.

Drieënzeventig jaar en één maand later, 26 augustus 2017. Op een veiling van nazi-memorabilia in Willoughby (Ohio, VS) verwisselt dit papier voor 1050 dollar van eigenaar²:

2017-milestone-poem-600
Volgens veilinghuis Milestone Auctions gaat het om een door ‘artist’ Adolf Hitler geschreven en gesigneerd gedicht uit 1916. Oftewel, een nog onbekend vers van een van de grootste massamoordenaars aller tijden. Het luidt:

Der schlug die Augen auf am nächsten Morgen.
Er lag im Feldquartier, war wohlgeborgen.
»Ein Monat!« meint der Arzt, »Sie sind gesund!«
– Da küßte ein Herr Hauptmann seinen Hund.

hochtstter-lustiges aus dem hundelebenIs het écht van Hitler? Nee – dit zijn vier regels uit een gedicht genaamd ‘Der Hauptmann und sein Hund’. Gepubliceerd in Wir sind wir. Ernstes und Frohes aus der Weltkriegszeit (Concordia Deutsche Verlags-Anstalt, G.m.b.H., 1914), in de Olthofener Zeitung, 6 februari 1915, in Hoch die Herzen!  Kriegsgedichte 1914/1915 (Concordie, 1915) en herdrukt in hoofdstuk 2 van de bundel Lustiges aus dem Hundeleben und andere heitere Rundfunk-Vorträge (Günther Knüppel & Haeseler, Beeskow i. Mark, 1925). De auteur van dat boek? Gustav Hochstetter.

Vermoord door de nazi’s, postuum misbruikt voor Hitlerbewonderaars. Zieker kan het niet.

Geen incident

Dit smakeloze incident staat niet op zich. Onderstaande kleine bloemlezing uit het Hitlervervalsingenverhaal 2016-2018 wijst dat uit.

Februari 2016. De Nederlandse charlatan Paul Damen publiceert bij uitgeverij Koppernik Bloemen van het kwaad. Gedichten van dictators, een boek dat nieuw leven blaast in de uit 1938 stammende nazipropagandaleugen dat Hitler een gevoelig dichter was. Vrijwel de hele Nederlandse pers papegaait het na. ‘Dankzij ‘ de site Vice.com, die vertalingen van de kolder publiceert, bereikt deze vernieuwde nazileugen alle delen van de planeet. Ondanks kritiek weigert de uitgeverij het boek uit de handel te nemen en Vice.com weigert de berichtgeving te rectificeren.
2016-2017. Diverse veilinghuizen in Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bieden ruim negentig ‘echte’ Hitleraquarellen en olieverven aan. Het merendeel wordt verkocht; voor prijzen van gemiddeld 15.000 euro het stuk.
2017. Een reizende tentoonstelling die veel Italiaanse moderne kunstmusea aandoet trekt extra publiek met een ‘echte Hitler’. Het werk is een overduidelijke vervalsing.
September 2017.  Een aan Hitler toegedichte onderbroek wordt voor 5600 euro verkocht.
Circa 24 oktober 2017. Een NIOD-medewerker presenteert in het United States Holocaust Memorial in Washington het nieuws dat het NIOD ‘vrijwel zeker’ een heus Hitleraquarel bezit. Daarbij dist hij de nazi-leugen op dat Hitler 2000 tot 3000 kunstwerken gemaakt zou hebben. Dit geschiedt tijdens een bijeenkomst van de EHRI, de European Holocaust Research Infrastructure. Zover bekend tekent geen van de aanwezigen protest aan.³
25 November 2017. Het NIOD verkondigt in een persbericht: “Voor zover wij weten zijn we de enige erfgoedinstelling in Nederland die een schilderij van Hitler in het bezit heeft.” De wereldpers neemt dit over.
26 December 2017. De Volkskrant plaatst kritische kanttekeningen bij de NIOD-claim. De wereldpers neemt de berichtgeving over. Het NIOD weigert te rectificeren.
22 Januari 2018. Directeur Wim Seelen van het museum Eyewitness te Beek (Limburg) bazuint trots dat hij de enige echte Hitler van Nederland bezit. Het werk, door hem voor meer dan 20.000 euro aangekocht, is een flagrante vervalsing. Hij blijkt het gekocht te hebben van iemand die het voor 1140 euro had aangekocht op een louche veiling.
8 Maart 2018. Een veilinghuis in Tallahassee (Florida, VS) biedt zes ‘echte Hitler’-tekeningen aan. Stuk voor stuk overduidelijke vervalsingen.

© Bart FM Droog, 2018 – met dank aan Jurgen Eissink, de ontdekker van de ware auteur van de gestolen dichtregels.

Bronnen/noten
Foto: Gustav Hochstetter. Afkomstig van Lehrstuhlprojekt ‘Jüdisches Leben in Brandenburg:  Digitale Erschließung und wissenschaftliche Auswertung des Gustav Hochstetter-Nachlasse. Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder, 2018.
https://www.kuwi.europa-uni.de/de/lehrstuhl/lw/diaspora/forschung/
lehrstuhlprojekte/schwerpunkt2/index.html
[1]. Phillip Mannes. As If It Were Life: A WWII Diary from the Theresienstadt Ghetto (Palgrave MacMillan, 2009). Blz. 194. Vertaling van Als ob’s ein Leben wär (Ullstein Buchverlag, 2005).
[2] Lot 65F: Adolf Hitler signed poem. Estimate $ 1000- $ 1500.
https://www.invaluable.com/auction-lot/adolf-hitler-signed-poem-65f-c-50c485e99f  .
Sold for $ 1.050,-
https://www.proxibid.com/aspr/lot/37688037/LotDetail.asp?lid=37688037
[3]  NIOD. NIOD onderzoekt authenticiteit aquarel van Adolf Hitler. Eerste onderzoeksverslag. 14-11-2017
http://www.bartfmdroog.com/droog/niod/niod-notitie-Aquarel-van-Adolf-Hitler-Neutor-14-nov-2017.pdf

——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie | Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Meander |  Neder-L | Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | Ballustrada |

paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Poëzie-oplichters en andere vreemde zaken, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.