Wie weet meer over J.G. de Haas?

Jacques Gerard de Haas (1904? – in of na 1969) werd bekend werd onder de namen Jacq. G. de Haas en – na 1927 –  J.G. de Haas. Hij was van tenminste 1923 tot in 1969 dé literatuurrecensent van het Nieuwsblad van het Noorden en heeft voor die krant tenminste 1800 artikelen over literatuur geschreven. Die artikelen zijn online toegankelijk in het Historisch Krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek. Hij was (hoogstwaarschijnlijk) aanwezig bij de uitvaart van J.C. Bloem. Dagblad De Tijd noemde hem daarbij een ‘bekend figuur uit de letterkundige wereld’.

Gek genoeg is er nauwelijks iets óver hem te vinden. Zo ontbreekt hij in Herman Sandmans meesterwerk Arcadia der Poëten. Het literaire leven in Groningen 1945-2005  (Passage, 2008). K. ter Laan laat hem ongenoemd in zijn Groninger Encyclopedie (1954), de DBNL kent hem niet. Netzomin  als het Lectuur Repertorium. In de Koninklijke Bibliotheek staat één (vermoedelijk door hem) vertaald boek:

A.H. Kober. Succesnummers uit het leven van circus- en variété-artisten. Geautoriseerde Hollandsche bewerking [uit het Duits] van J.G. de Haas. Leopold, ‘s-Gravenhage, 1928. VII, 138 p.

Als er mensen zijn met meer informatie over J.G. de Haas, dan verneem ik dat graag. Dat kan middels reactiemogelijkheid, onderaan deze pagina.

(NB: J.G. de Haas  is niet te verwarren met de acteur Jacques de Haas, 1898-1970)

———————-

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu |

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:
      lira_fonds_100           kunstraad groningen 

This entry was posted in Nieuwe NPE-lemma's, Publieksvraag. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.