Groninger dichters: Elisabeth Reitsma

Dat ze na haar dood in stukken is gesneden, is niet het meest opmerkelijke. Wat veel opmerkelijker is, is dat Elisabeth Reitsma (1897-1982), in het interbellum dé bekendste vrouwelijke dichter uit Groningen-stad, na de Tweede Wereldoorlog zo goed als compleet uit beeld geraakte.

reitsma_npe125Was dat vanwege haar ex-man, de dichter/prozaïst Jan H. Eekhout, die in de oorlog openlijk de zijde van de bezetter koos? Of speelde er iets anders? Gek genoeg ben ik niets tegengekomen dat haar ‘verdwijning’ uit het collectieve geheugen verklaart. Aan de kwaliteit van haar werk kan het niet liggen: zo koos Jan Greshoff werk van haar voor de bekende bloemlezing Ken uw dichters! [1933]. Ook bloemlezers Hendrik de Vries en Victor E. van Vriesland (toch niet de minsten) namen werk van haar op, in Liefdespoëzie (1950) en in De Spiegel 1900-1940 (1953).

Hoe dan ook: ze is nu voorzien van een informatief lemma: http://www.nederlandsepoezie.org/dichters/r/reitsma.html

Met links naar o.a. de prachtig geïllustreerde jeugdboeken die ze in de jaren twintig met Ella Riemersma uitbracht, en die bij de DBNL integraal te bewonderen zijn.

Bij de productie van dit lemma deed NPE-redacteur Jurgen Eissink een interessante bijvangst. Hij groef een krantenartikel op over een voordrachtavond in 1929, waar verzen van Reitsma, C.S. Adama van Scheltema, Vondel en Bredero gedeclameerd werden door J.G. de Haas. Zie: Poëzievoordracht, 1929.

———————

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu |

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:
      lira_fonds_100           kunstraad groningen 

This entry was posted in Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.