Kees Stip in het nieuws

Honderd uur zwijgen, festival, expositie, lemma’s

stip_een_kind_met_kikkerpoten_detOmdat het morgen precies honderd jaar geleden is dat Kees Stip ter wereld kwam, is vandaag het NPE-Kees Stip-lemma online geplaatst:
www.nederlandsepoezie.org/dichters/s/stip.html

In den lande barst het van activiteiten rondom Kees Stip. Op het Kees Stipplein in zijn geboorteplaats Veenendaal wordt daarom deze week honderd uur gezwegen, uit respect voor de dichter.

In Sellingen, zijn laatste woonplaats, vindt op zaterdag 31 augustus het grote Kees Stip-festival ‘Stip aan de horizon‘ plaats. Dat is nu al uitverkocht (onze felicitaties aan de organisatie en aan Patty Scholten, Lévi Weemoedt, Mats Beek en Joop & Jessica; optreden voor een volle bak is altijd fijn).

De duizenden die géén kaartje hebben kunnen bemachtigen kunnen terecht bij de  Kees Stip-expositie ‘Nu en later is er hoop’. Tot 28 september, openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00-16.00 uur; zondags van 13.00-16.00 uur. Oude Stelmakerij, Dorpsstraat 1 te Sellingen.

De Koninklijke Bibliotheek heeft deze fraaie pagina online geplaatst: Dossier Kees Stip (1913-2001). Waarom de KB daarbij verwijst naar Wikipedia, met stip dé onbetrouwbaarste bron op literairhistorisch vlak, is de NPE een raadsel.  Maar dit terzijde.

Hans ter Heijden, drijvende kracht achter de Stip-activiteiten in Sellingen, is bezig een boek te schrijven over Stips Oost-Groninger jaren. Mensen met relevante informatie over Stip kunnen contact opnemen met Ter Heijden, e-mail:  taalschuur@hetnet.nl

(Afbeelding: detail van de omslag van Kees Stips bundel Een kind met kikkerpoten. Lof van het moedernaakte vaderland. Bert Bakker, Amsterdam, 1987)

——————–

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu |

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:
      lira_fonds_100           kunstraad groningen 

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.