Debuutprijs Het Liegend Konijn voor Bernke Klein Zandvoort

klein_zandvoort_uitzicht_npeHet Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de redactie van Het Liegend Konijn, tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie, hebben voor de vierde maal de tweejaarlijkse Debuutprijs ‘Het Liegend Konijn’ toegekend. De prijs gaat dit jaar naar Bernke Klein Zandvoort voor haar bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert, uitgegeven door Uitgeverij Querido (Amsterdam). De laureaat krijgt een geldprijs van € 2500,-, de publicatie van één gedicht dat vertaald wordt in alle officiële EU-talen en de integrale vertalingen van haar werk naar het Frans, Duits en Engels.

De jury was erg onder de indruk van Bernke Klein Zandvoort (°1987): ‘Haar wereld is een machine. In waaierende verzen waarin ons een bezig universum wordt getoond, werkt de dichter haar bedenkingen uit.’ De uitreiking van de Debuutprijs vindt plaats op woensdag 13 november 2013 in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren te Brussel.

De debuutprijs draagt de naam van het enige tijdschrift in ons taalgebied dat uitsluitend ‘uit het nest geroofde’, nieuwe Nederlandstalige poëzie publiceert. deBuren is een evidente partner in dit project omdat het de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen wil bevestigen en versterken. Met deze prijs wil deBuren bijdragen tot de verspreiding en de promotie van de Nederlandstalige poëzie in Europa.

Eén gedicht uit de bundel wordt bovendien vertaald naar alle officiële talen van de Europese Unie en door deBuren in een bundel gepubliceerd. Het gedicht ‘augustus was overrijp…’ is in 2013 geselecteerd voor deze nieuwe bundel. Deze vertalingen bieden de debutant de kans om met zijn of haar werk internationale paden te verkennen en betekenen voor de Nederlandstalige poëzie een extra promotie in het buitenland.

De jury van de 4e Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2013 bestaat uit de dichters

Jozef Deleu (voorzitter, hoofdredacteur Het Liegend Konijn) (B), Ester Naomi Perquin (NL), Lies van Gasse (B), Mark Boog (NL) en Roland Jooris (B). Zij geselecteerden haar bundel uit 51 inzendingen.

Bernke Klein Zandvoort (°1987) debuteerde in 2011 met zes gedichten in het tijdschrift de Revisor, waarna begin 2013 de bundel  Uitzicht is een afstand die zich omkeert bij uitgeverij Querido verscheen. De bundel werd genomineerd voor de C. Buddingh’ prijs. Na haar opleiding Beeld & Taal aan de Rietveld Academie verhuisde ze naar Londen, om te onderzoeken hoe een stad zich verhoudt tot haar makers. Voor het weblog van de Revisor schreef ze daarover het feuilleton ‘English Hours’.

De officiële uitreiking van de Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2013 vindt plaats op woensdag 13 november 2013 in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren te Brussel. De Debuutprijs zal worden uitgereikt door Joke van Leeuwen.

————————–
Dit bericht is onderdeel van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëzieweek | Perdu |  Poëziecentrum Nederland

This entry was posted in Prijzen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.