De Noord-Afrikaanse wortels van het Dichter des Vaderlandsschap

william_lithgow_detail_100Bij archiefonderzoek deed de Nijmeegse dichter Jaap van den Born onlangs een baanbrekende ontdekking: het Engelse Poet Laureate-schap, dat in 1999 de inspiratie vormde voor het instellen van het Nederlandse Dichter des Vaderlandsdom, is gebaseerd op een Noord-Afrikaans gebruik.

In 1615 bezocht de  Schotse schrijver, dichter en spion William Lithgow de Noord-Afrikaanse steden Tunis en Fez. Daar maakte hij op de dag dat Mohammeds geboorte herdacht werd dit mee:

(…)  ‘s middags [komen] alle dichters op de markt bijeen, waar een overdekte zetel staat opgesteld. Hierop nemen ze om beurten plaats om hun gedichten voor het publiek, bestaande uit alle bewoners, voor te dragen. En degene die door hen als beste wordt aangewezen, wordt het hele jaar geëerd en van de andere dichters onderscheiden door de titel ‘Prins der Poëten’ en hij wordt door de waarnemende regent en het stadsbestuur beloond. (…)

Lithgow berichtte hierover aan de Engelse koning Charles I. In februari 1616 werd Ben Jonson tot de eerste Engelse ‘Dichter des Vaderlands’ benoemd.

Lees het hele verhaal op:
www.nederlandsepoezie.org/jl/2013/art/noord_afrikaanse_wortels_ddv.html

 

——————–

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu |

 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:
      lira_fonds_100          

 

 

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Curiosa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.