Vierhonderd zoeke boeken

vergrootglasVan 1982* tot zeker 2010 was uitgeverij Novella actief. Bij deze uitgeverij verschenen behoorlijk wat dichtbundels van dichters en cabaretiers, zoals Herman Finkers, Frank van Pamelen, Jan J. Pieterse, Herman van Veen en Kees Winkler. De uitgeverij distribueerde haar boeken vooral buiten de boekenbranche, via Albert Heijn, Primera en tankstations.

Helaas stuurde dit uitgeefhuis maar een minderheid van de nieuwe werken naar de Koninklijke Bibliotheek: van de tenminste 700 bij Novella verschenen titels zijn er maar 274 bij de Koninklijke Bibliotheek bekend.

Ho. Stop! Hoe weet de NPE dat Novella 700 titels uitgebracht heeft?

Stoomcursus ISBN interpreteren

Dat blijkt uit het ISBN van het recentste Novellaboek dat in het bezit van de KB is:

Ruud Spruit. Spruit spreekt. De lotgevallen van een museumdirecteur. Novella, [Amstersfoort], 2007. 143p. Autobiografie. ISBN: 978-90-6806-700-1.

Zo’n Internationaal Standaard Boek Nummer bestaat uit:

978-90 – Landencode. Vóór circa 2006 was dat: 90.
6806- Uitgeverijcode. Des te lager dat getal, des te groter de uitgever.
700 – Volgnummer boek.
1 – Controlegetal. Dat het mogelijk maakt door te nummeren als bij een uitgeverij met een driecijferig volgnummeraantal meer dan duizend boeken verschijnen.

* In 1982 begon Novella met uitgeverijcode 6669; onder deze code werden tenminste acht boeken uitgebracht. In 1984 kreeg men een nieuw nummer, 6806, en begint het volgnummer weer met 001. Op www.novella.nl/overons.html: “Novella bestaat met diverse werkmaatschappijen sinds 1984”. Het kan zijn dat in 1984 het bedrijf werd gereorganiseerd – wat de twee verschillende jaartallen en ISBN-uitgeverijcodes kan verklaren.

Dus?

Zal er aan de hand van de door Novella bij Buro ISBN aangevraagde ISB-nummers een lijst moeten worden opgesteld van de Novella-titels. Echter: een aangevraagd ISBN zegt niets over het genre van een boek, noch biedt het uitsluitsel of zo’n titel ook daadwerkelijk is uitgebracht. Daarom zullen alle getraceerde titels en ISBN’s via www.antiqbook.com, www.boekwinkeltjes.nl, www.bol.com en/of Marktplaats opgespoord moeten worden. Een heidens karwei – afgelopen jaar moest op deze wijze de fondslijst van een kleine uitgeverij worden gereconstrueerd (het ging daarbij om een dertigtal ‘vermiste’ boeken). Dat bleek een zeer tijdrovende klus.

Bij het samenstellen van de bibliografieën van de dichters die eens bij Novella werk uitbrachten zullen waarschijnlijk ook onbekende titels aan het licht komen, door het zoeken op naam in de catalogi van de Poëziecentra en de British Library. En via onderzoek in de Brinkman’sen – maar gezien de distributiewijze van Novella zal dat laatste vermoedelijk weinig opleveren.

——————–

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu |

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:
      lira_fonds_100           kunstraad groningen 

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.