De eenzame uitvaart – Antwerpen

zz_de_eenzame_uitvaart_2013_100Antwerpen is een van de steden waar door dichters begeleide eenzame uitvaarten plaats vinden. Maarten Inghels, de coördinator voor de Antwerpense tak van dit afscheidsritueel, bundelde de gedichten van de deelnemende dichters in het onlangs verschenen boek De eenzame uitvaart (De Bezige Bij Antwerpen).

Het werk bevat poëzie van Jan Aelberts, Bernard Dewulf, Andy Fierens, Maarten Inghels, Lies van Gasse, Joke van Leeuwen en Stijn Vranken, met begeleidende teksten van Inghels. Dit indrukwekkende boek is te krijg voor € 19,99.

Er zijn wel een paar kanttekeningen bij te plaatsen. In de eerste plaats de titel. In 2005 verscheen het gelijksoortige en gelijknamige boek De eenzame uitvaart bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Met weliswaar een andere samensteller ( F. Starik) en een ander ISBN, maar toch – het blijft onhandig om het ene boek dezelfde titel te geven als het andere. Noem het dan Eenzame uitvaart (oh nee -dat bestaat ook al) of Zand erover (shit, 33 boeken met dát in de titel), nou ja – verzin eens wat nieuws, me dunkt.

Bezwaarlijker vind ik dat de namen van de  Antwerpense eenzame doden ‘omwille van hun privacy’ verzwegen worden, terwijl op bladzijde 15 staat: ‘Dit boek is een bundeling van hun verdwenen levens, van het zoeken naar de juiste woorden, opdat we die veertig vrouwen en mannen niet zouden vergeten.’

Maar hoé kan je mensen herinneren als hun namen onbekend zijn? Hoe leren de nabestaanden (want die heeft elke eenzame doden, al waren ze niet bij de uitvaart aanwezig) dan van het overlijden van hun uit het oog verloren tante, broer, klasgenoot of oud-collega? Ik weet het:  wereldvreemde Antwerpense en Amsterdamse beleidsambtenaren hebben dit zo bepaald en niet Inghels of Starik. Toch zou ik beide doodsdichters en de andere uitvaartpoëten willen verzoeken voortaan tóch de doden bij hun naam te noemen en te herinneren. Want zonder dat verliest de eenzame uitvaartdichtceremonie haar uiteindelijke doel: de nagedachtenis aan verdwenen levens.

Door Bart FM Droog
——————-

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu |

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:
      lira_fonds_100           

This entry was posted in Jaarlijst 2013, Nieuwe NPE-lemma's, Opinie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.