Vliegfilm en vlieglied uit 1911

Bij het samenstellen van het jaaroverzicht 1911 deed een NPE-onderzoeker een interessante bijvangst: uit de kelders van de Koninklijke Bibliotheek Den Haag viste hij dit lied op:

Willem van Amsterdam. De Amsterdamsche Vliegweek of zie je ze vliegen. [s.n.], [s.l.], 1911. Plano.  Uitg. n.a.v. de Amsterdamsche Vliegweek, 29 april – 7 mei 1911.

Dat leidde ons naar een online filmverslag van dit vliegfestijn op Rozenoord bij Amsterdam: http://www.filminnederland.nl/film/de-vliegdemonstraties-op-rozenoord

Over de tekst van dit lied schreef een verkoper: “Dit vermakelijke lied (8 coupletten van 8 regels) bezingt de vliegweek op vliegkamp Rozenoord bij Amsterdam. Onder meer over Legagneux, Hanriot en Koolhoven. Over schoonmoeders die de lucht in mogen en boerenmeiden die liever op de grond blijven: ‘Hanriot, Hanriot/ Wat ben je een lieve dot/ Ik smeek je laat dat vliegen gaan/ Kom laat ons trouwen gaan.’ Veel spelfouten. Een ongekunsteld item, ongetwijfeld hoogst zeldzaam.”

Hij/zij bood het aan voor € 75,- en heeft het inmiddels verkocht.  De vraag rijst: werd dit lied door het publiek gezongen bij vertoning van de film, destijds? Zie:  Liederenbundels voor filmvoorstellingen.

—————–

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu |

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:
      lira_fonds_100 

This entry was posted in Curiosa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.