Oorlog rond W.F. Hermans

hermans_biografie-125In De Volkskrant van vandaag opent Max Pam de oorlog tegen Willem Otterspeer, van wie volgende week De mislukkingskunstenaar. Willem Frederik Hermans. Biografie, deel 1. 1921-1952 verschijnt, middels dit opiniestuk.

Pam vindt het een bevreemdend boek met een bevreemdende titel. Hij citeert o.a.  Raymond Benders, oprichter van het Willem Frederik Hermans Instituut, die deze biografie veroordeelt als een gemiste kans en van mening is dat Otterspeer zich onttrokken heeft aan zijn opdracht om een intellectuele en wetenschappelijk verantwoorde biografie te schrijven.

Volgens Pam bevat de biografie honderden fouten en onzorgvuldigheden, die, zo stelt hij, niet gecorrigeerd zijn omdat uitgeverij De Bezige Bij er een commercieel belang bij heeft de uitgave zo snel mogelijk op de markt te brengen.

Wilem Otterspeers weerwoord, ook in De Volkskrant van vandaag, klinkt weinig geruststellend. Hij vindt de kritiek ‘vroeggeschoten zaad’ van ‘Pammetje Praecox’, ‘samengesteld uit één deel rancune en twee delen roddel’. Benders noemt hij een ‘operettefiguur’ en ‘een gelubde variant op het weduwschap’. Andere kritikasters serveert hij af als ‘schapen’.

Enfin – het belooft een gezellige Hermansherfst te worden. Omdat hij naast prozaïst, essayist en polemist óók dichter was, is zijn NPE-lemma met voorrang online geplaatst, met dank aan Hermans’ geliefde stad en provincie Groningen:

www.nederlandsepoezie.org/dichters/h/hermans_w_f.html

Op deze pagina ligt de focus op Herman’s poëzieproductie en de weerslag ervan in bloemlezingen (wat weergeeft hoe zijn poëzie in de samenleving doorsijpelde). Het stuk van Max Pam zal naar verwachting over enkele dagen op de Max Pam Globe geplaatst worden.

——————

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

  lira_fonds_100  essent_logo_100   kunstraad groningenRabobank_75

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws, Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

One Response to Oorlog rond W.F. Hermans

  1. admin says:

    Al eerder was het hommeles tussen Max Pam en Willem Otterspeer. Zie: Max Pam. Vals spel rond het graf van W.F. Hermans.HP De Tijd, 11-05-2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.