Oogst 1973

1973
Vandaag is de voorlopige versie van het jaaroverzicht 1973 afgerond. Voorlopig, want door de gebruikte zoekmethoden zijn bundels die ten tijde van de NPE-telling niet in het Poëziecentrum Gent aanwezig waren en die niet expliciet met de woorden ‘gedichten’, ‘poëzie’, ‘sonnetten’ of ‘verzen’ door de Koninklijke Bibliotheek Den Haag gecatalogiseerd zijn of als zodanig in de Brinkman’s Catalogus vermeld staan, niet getraceerd. Een onbekend aantal ontbrekende reguliere dichtwerken werken zal opduiken bij de productie van de afzonderlijke dichterslemma’s.

Met bovenstaande voorbehoud de cijfers voor reguliere, oorspronkelijke Nederlandstalige nieuwe dichtwerken, uitgebracht in Nederland en Vlaanderen anno 1973:

137 dichtbundels (waarvan 34 debuten), 19 bloemlezingen (uit het werk van vijf of meer dichters).

Van de 137 nieuwe titels uit dat jaar bestaan vijftien uit bloemlezingen uit het werk van één dichter of verzamelde gedichten. Ergo: 122 solobundels met daadwerkelijk nieuw werk. Bij andere jaaroverzichten bleek het gehalte aan gerecycled werk doorgaans uit 10 tot ten hoogste 20% van de jaarproductie te bestaan.
Ter vergelijk (klik op het jaartal voor complete titellijsten):
1913: 28 dichtbundels (11 debuten), 5 bloemlezingen
1963: 95 dichtbundels (25 debuten), 11 bloemlezingen
1973: 137 dichtbundels (34 debuten), 19 bloemlezingen
2003: 147 dichtbundels (25 debuten), 47 bloemlezingen

NB: Dit zijn minimumgetallen (ook voor 2003). Uit recent onderzoek is gebleken dat het bestaan van sommige dichtwerken pas bekend wordt als een boekverzamelaar overlijdt en zijn collectie nalaat aan de Koninklijke Bibliotheek (NL) of het Poëziecentrum Gent. Door krenterigheid van uitgevers ontbreekt een aanzienlijk deel van de jaarlijkse poëzieproductie op de plaatsen waar je het zou verwachten. Zeker in de periode vóór 1974, omdat eerst toen de Koninklijke Bibliotheek de taak kreeg alle publicaties te verzamelen (maar pas in 1982 de wettelijke bevoegdheid kreeg om de titel ‘Nationale Bibliotheek’ te voeren). Zie ook:  Geschiedenis van de KB.

————————————–

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.