‘Schrijvers, wees solidair!’

& Weg met malafide uitgevers!

Afgelopen vrijdag publiceerde Marc Reugebrink in De Standaard een vlammend betoog vóór soldariteit onder auteurs. Vóór een billijke vergoeding voor schrijfwerk en optredens, vóór onderlinge solidariteit.

reugebrink_menens_100Reugebrink:  “De nadruk op het individuele zelf heeft gemaakt dat kunstenaars, schrijvers etc. het erg moeilijk hebben om solidair te zijn met elkaar. De (artistieke) vrijheid maakt juist dat het verschil met de ander (terecht!) als een groot goed wordt beschouwd. Maar in een marktgestuurde context maakt dat ook dat schrijvers makkelijk tegen elkaar worden uitgespeeld als concurrenten.”

“Er zijn auteurs die zich laten afschepen door, wat mij betreft malafide uitgevers die doodleuk beweren dat als ze de auteur ook nog royalty’s moeten betalen het boek in de winkel wel héél erg duur wordt. Bij zo’n uitgever moet je niet zijn, en je moet er zeker geen contract ondertekenen. Onderteken alleen een zogeheten ‘standaard-‘ of ‘modelcontract’ (zie [dit voorbeeld op] de site van de Vlaamse Auteursvereniging [of deze voorbeelden van de Nederlandse Vereniging van Letterkundigen – red. NPE].”

Tenminste één zo’n uitgever heeft inmiddels gereageerd. Niet door het boetekleed aan te trekken en te beloven het voortaan beter  te doen, maar middels een inmiddels zeer voorspelbare schimppartij.

Reugebrink: “En ja, weiger op te treden als er geen fatsoenlijke vergoeding tegenover staat, ook als het schrijver- of kunstenaarschap niet de voornaamste bron van inkomsten is. Wees solidair met je vakbroeders en -zusters op dit punt.”

Hij besluit zijn betoog met: “Nu alleen nog het verschil tussen Nederlandse auteurs (basishonorarium bij optreden 265 euro) en Vlaanderen (200 euro) wegwerken. Dat Nederlandse auteurs meer zouden moeten verdienen dan Vlaamse lijkt mij op zijn minst iets waarover we, om kwalitatieve en andere redenen, grondig van mening zouden kunnen verschillen.”

Door Bart FM Droog

————————————-

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws, Opinie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.