Peter Andriesse versus Victor E. van Vriesland

Onlangs interviewde Renzo Verwer prozaïst Peter Andriesse (1941). Die onlangs, na een periode van bijna 20 jaar leuren met het manuscript, er eindelijk in slaagde zijn roman De rode kimono uitgegeven te krijgen, en wel bij In de Knipscheer.

Het interview staat op: http://renzoverwer.wordpress.com/2014/05/31/peter-andriesse-reputatie-en-roem-krijg-je-in-de-letteren-dankzij-vriendjes-niet-dankzij-talent/

zz_spiegel_1900_1940_1964npe_125Wat opvalt in dit interview is wat Andriesse over Victor E. van Vriesland (1892-1974) zegt:  “[Victor E. van Vrieland], die zelf niets van belang presteerde, maar ondertussen een enorme invloed heeft op het literaire leven, als recensent en als lid of voorzitter van bijna iedere jury.”

Het is zeker waar dat Van Vriesland in zijn tijd een enorme invloed had, maar… dat was, gezien wat hij allemaal presteerde, zeer logisch. Van Vriesland was – meer dan Gerrit Komrij of Hans Warren – dé poëziebloemlezer van de 20ste eeuw, van 1939 tot en met 1968 de samensteller van De Spiegel van de Nederlands(ch)e poëzie, dé overzichtsbloemlezing van de Nederlandstalige poëzie. Zie: www.nederlandsepoezie.org/jl/1939/zz_spiegel_edities.html

Van Vriesland was óók een begaafd dichter. Een die zich niet verloor in een te hoge productie, maar prachtig gecomponeerde bundels met ijzersterke gedichten uitbracht. En ook was hij het die wellicht het ultieme Tweede Wereldoorlog-gedicht schreef: ‘De bevrijding van Dalfsen’  (opgenomen in de bundel Tegengif, 1959 – lees vooral de bespreking door Alfred Kossmann en het fagment op het NPE-Tegengiflemma).

Momenteel werkt Rob Groenewegen aan de Victor E. van Vriesland-biografie. Hopelijk maakt dat boek een definitief eind aan het Van Vriesland-bashen, waar teveel literatoren – om wat voor reden ook – zich in de afgelopen decennia aan te buiten zijn gegaan.

—————————————

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

One Response to Peter Andriesse versus Victor E. van Vriesland

  1. Rob Groenewegen says:

    Victor E. van Vriesland schreef ooit: ‘Zwakheid heeft behoefte aan uitersten om zich sterk te voelen.’

    Rob Groenewegen

Leave a Reply

Your email address will not be published.