5de Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2015

[ingezonden mededeling]Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Het Liegend Konijn presenteren

5de Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2015

deburen_logoliegendkonijn_logoHet Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de redactie van Het Liegend Konijn, tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie, lanceren de 5de Debuutprijs Het Liegend Konijn en doen een oproep om dichtbundels in te zenden.

Uitgevers en auteurs worden vriendelijk verzocht debuutbundels die verschenen zijn sinds 1 mei 2013 of zullen verschijnen voor 1 mei 2015, in zes exemplaren op te sturen naar Debuutprijs Het Liegend Konijn, p.a. Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, B – 1000 Brussel (België) tegen uiterlijk vrijdag 8 mei 2015.

De debuutprijs draagt de naam van het enige tijdschrift in ons taalgebied dat uitsluitend ‘uit het nest geroofde’, nieuwe Nederlandstalige poëzie publiceert. Met deze prijs wil deBuren bijdragen aan de verspreiding en de promotie van de Nederlandstalige poëzie in Europa en de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland versterken.

De prijs is tweejaarlijks zodat uit een ruim en kwalitatief aanbod een keuze kan worden gemaakt. Hij werd voor het eerst uitgereikt in 2007 aan Ester Naomi Perquin voor haar bundel Servetten halfstok (Van Oorschot, 2007). In 2009 viel die eer te beurt aan Ruth Lasters voor haar debuut Vouwplannen (Meulenhoff │Manteau, 2007). In 2011 ontving Lieke Marsman de prijs voor haar bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud (Van Oorschot, 2010). In 2013 won Bernke Klein Zandvoort de debuutprijs met haar bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert (Querido, 2013).

De laureaat krijgt een geldprijs van € 2.500, de publicatie van een reeks nieuwe gedichten in Het Liegend Konijn, een literaire avond waarin het werk van de laureaat centraal staat en ook vertalingen van de bundel in het Frans, het Duits en het Engels. Eén gedicht uit de bundel wordt bovendien vertaald in alle officiële talen van de Europese Unie en door deBuren in een bundel gepubliceerd.

De vertalingen kaderen in de missie en de opdracht van deBuren om de cultuur van de Lage Landen uit te dragen in Europa. Ze bieden de debutant de kans om met zijn werk internationale paden te verkennen en betekenen voor de Nederlandstalige poëzie een extra promotie in het buitenland. Met de integrale vertaling van de winnende bundel in het Frans, het Duits en het Engels wil deBuren zijn geografische buren de kans geven om nieuwe literaire ontdekkingen te doen.

De jury van de Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2015 bestaat uit: Jozef Deleu (voorzitter, hoofdredacteur Het Liegend Konijn), en de dichters Michaël Vandebril, Henk van der Waal, Maud Vanhauwaert en Anne Vegter.

Het volledige reglement is te downloaden via http://www.deburen.eu/nl/programma/detail/5de-debuutprijs-het-liegend-konijn

—————————————

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Prijzen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.