“Ambtshalve uitgeschreven” + update

exit_verticaalDe in opspraak geraakte uitgeverij De Contrabas is geschrapt uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat bleek uit raadpleging van het Handelsregister, eerder vandaag.  Een medewerker van de KvK verklaarde telefonisch dat het bedrijf “ambtshalve” was uitgeschreven. Dit omdat een intern KvK-onderzoek uitwees dat de door het bedrijf verstrekte gegevens niet klopten. De uitgever, Chrétien Breukers, reageerde niet op verzoeken tot het leveren van correcte informatie.

Vrijdag werd bekend dat Breukers uit de Basis Registratie Personen is geschrapt. Dit omdat hij noch bij de gemeente Utrecht noch bij de Belastingdienst de verhuizing van zijn bedrijf en zichzelf, op 11 mei 2014, doorgegeven heeft.

Vorige week bleek dat de domeinnaam van de webshop, www.uitgeverijdecontrabas.nl in het bezit is van derden. Op het URL wordt momenteel reclame gemaakt voor ongedierte-bestrijding.

De site www.decontrabas.com bestaat nog wel – www.decontrabas.com. Het geeft te denken dat de ‘contact’-pagina aldaar louter uit een grijs veld bestaat: www.decontrabas.com/de_contrabas/contact.html

De uitschrijving bij de Kamer van Koophandel heeft de uitgever er overigens niet van weerhouden om vorige week vier bundels uit te brengen:

Jan Mysjkin. Dit is nobel gezegd, maar duister. De Contrabas, 21-09-2014; ISBN 978 90 7932 85 1
Doina Ioanid (Roemeense dichteres; door Jan Mysjkin vertaald). Ritmen om de vrouwtjesegel te temmen. De Contrabas, 21-09-2014; ISBN 978 90 7932 87 5. 
Friduwih Riemersma; Tryntsje van der Steege; Eric Hoekstra. Alde meuk? Essays oer klassikers yn de fryske literatuer. De Contrabas, 26-09-2014; ISBN 978 90 7932 84 4
Aggie van der Meer. Tei – iizje / Lok-azen. De Contrabas, 26-09-2014; ISBN 978 90 7932 81 3

Het derde boek is overigens een coproductie van De Contrabas, útjouwerij HotSum en Sirkwy, twee Friese organisaties. Het schijnt gesubsidieerd te zijn door de Provincie Fryslan.  Hoewel de betrokken Friezen tijdig gewaarschuwd zijn, hebben ze alle waarschuwingen over het toch ietwat merkwaardige uitgeefmodel van De Contrabas in de wind geslagen.

Op de Facebookpagina van het uitgeschreven bedrijf  – www.facebook.com/literairweblogdecontrabas – staat al vanaf de 4de september een bericht van een van de tientallen gedupeerde dichters uit het Contrabasfonds:

“Geachte heer uitgever, Beste Chrétien Breukers, ondanks al die relletjes wacht ik wel al bijna twee maanden op 20 beloofde boeken. Manifest voor de Poëzie, werd door De Contrabas uitgegeven in 2012. Maar werd door jou nauwelijks gepromoot. Zoals reeds eerder gezegd, als dichter wil ik mijn boek verkocht zien. Het is nergens te krijgen, niet op jouw blog of website, niet in de Vlaamse boekenwinkels, niet in de Nederlandse boekenwinkels. Je hebt al verschillende keren geschreven dat je ging mailen en dat je mijn boeken ging opsturen. Niet dus. Ik wil geen rel, geen ruzie, geen gezeik, maar ik wil gewoon mijn dichtbundels ontvangen, bij mij thuis, zoals beloofd en afgesproken. Zoals gezegd zal ik daar rembours voor betalen. Dank om dit als een echte en goede uitgever af te handelen, die het doet voor de poëzie. Met vriendelijke groeten, Philip Meersman”

Dit geeft goed weer wat de problemen zijn waar de tientallen dichters uit zijn fonds mee te maken hebben. En óók dat deze problemen dus al jaren spelen. Het gefraudeer begon aantoonbaar in 2008/2009. In 2008 inde hij een subsidie van de gemeente Utrecht voor een nooit uitgevoerd project. Vanaf 2009 betaalde Breukers geen royalty’s uit en weigerde hij de Contrabasauteurs inzage in de verkoopcijfers te geven.

Vanaf 2012 betaalt hij structureel drukkers en vormgevers niet of slechts deels. Bij het Utrechts Dichtersgilde, waar hij onlangs als lid geroyeerd is, verduisterde hij in januari 2013 € 3400,- en nog eens € 3750,- in januari/februari 2014.

© Bart FM Droog
==================
UPDATE 10/10/2014

Na de ambtshalve uitschrijving op 29 september heeft Chrétien Breukers zich op 7 oktober 2014 opnieuw ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wederom onder KvK-nummer 51676966, met als adres Merwedekade 143 BS, 3522 JB Utrecht.

Zie: Dossier de Contrabas

———————————–Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 
Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus 

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Poëzie-oplichters en andere vreemde zaken. Bookmark the permalink.

Comments are closed.