2014 – Een voorlopige terugblik

zandlopersloperDeze week herdenken we het jaar 2014. Omdat in de ambtenarij en in de poëzie alles heel traag gaat, verwachten we eerst in 2065 alle gegevens uit 2014 te kunnen tonen.

Dichterssterfte

In 2014 ontvielen ons tenminste 11 dichters:  Herman Pieter de Boer (85), Hugo Brandt Corstius (78), Seth Gaaikema (75), Herman Kakebeeke (ca. 82),  Gerrit Kouwenaar (91), Erik Menkveld (54), Cees van der Pluijm (60), Ward Ruyslinck (85), Louise van Santen (90), Leo Vroman (98) en J.J. Wesselo (73).

Het overlijden van dichters die in vroeger dagen publiceerden en daarna hun typemachines uit het raam kwakten gaat helaas vaak onopgemerkt voorbij. NPE-redacteuren vernemen hun dood pas als óf de overlijdensaktes openbaar worden gemaakt (op de 1ste januari na de vijftigste sterfdag – voor 2014 is dat in het jaar 2065), óf als bij de aanmaak van een lemma van zo’n dichter in krantenarchieven rouwadvertenties aangetroffen worden.

Omdat de gemiddelde dichterssterfte in de jaren 2009-2013 precies  16,4 bedroeg en er geen reden is om aan te nemen dat er in 2014 significant minder gestorven werd dan voorheen, verwachten we in de toekomst nog tenminste vijf namen aan deze trieste lijst toe te voegen.

Bundelproductie

Ook de registratie van nieuwe dichtwerken lijdt aan vertragende factoren. De NPE-overzichten zijn gebaseerd op bestaande boeken, die zich bevinden in de Koninklijke Bibliotheken, in de Poëziecentra of in de eigen bibliotheek. Deze poëzie-opslagplaatsen worden niet altijd even snel bevoorraadt door de verzamelde uitgeverijen. Soms zelfs helemaal niet. In zulke gevallen zijn de opslagplaatsen afhankelijk van recensenten die hun kasten legen of van dichters en/of poëzieliefhebbers die hun bundels aan genoemde instanties nalaten.  Dit gemeld hebbende, en wetende dat dit dus een vooralsnog zeer voorlopige tussenstand is, is dit de oogst van de afgelopen vijf jaar:

2010: 156 dichtbundels (31 debuten), 31 bloemlezingen
2011: 175 dichtbundels (41 debuten), 26 bloemlezingen
2012: 150 dichtbundels (32 debuten), 23 bloemlezingen
2013: 153 dichtbundels (29 debuten), 25 bloemlezingen
2014: 124 dichtbundels (21 debuten), 18 bloemlezingen

Bezoekers

Google Analytics registreerde voor de Nederlandse Poëzie Encyclopedie:

2014:  81.175 unieke bezoekers; 186.743 pageviews.
2013:  42.760 unieke bezoekers; 128.151 pageviews. [NB: telling begon op  1 maart 2013]

Best bezochte dichterspagina’s in 2014, in volgorde van meeste bezoekers: Gerrit Komrij, J. Slauerhoff, M. Vasalis, Hans  Andreus, Remco Campert, Bertus Aafjes, Jean Pierre Rawie, Rutger Kopland, Delphine Lecompte en Daan Zonderland.

NB: dat Delphine Lecompte geliefd is, wisten we. Maar  dat ze zó geliefd is, dat ze op haar 36ste in deze top-10 staat (waar het gemiddelde geboortejaar op 1929 ligt), is méér dan opmerkelijk, het is zelfs uitzonderlijk te noemen. Daan Zonderlands populariteit hangt overigens nog steeds samen met de paarden- en rundvleesaffaire.

[afbeelding: fragment van een cover van Longevity Magazine, jaartal onbekend] 

———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in 2014, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.