Chaos rond Moeder-, Vader- en Nederland(en)se Dichters

Gefeliciteerd Algemeen Nederlands Verbond (ANV): met het uitroepen van Joke van Leeuwen tot Dichter der Nederlanden is de verwarring compleet. We hebben al een Dichters des Vaderlands voor België – Charles Ducal – en we hebben ook Anne Vegter als Dichters des Vaderlands (versie NL), en ook hebben we sinds kort de nieuwe Dichter des Moederlands, Adriaan Remrev, wiens benoeming door de nieuwste uitroeping danig overschaduwd wordt – aldus Het Vrije Vers. Ook weet iedereen dat het Nationaal Congres op het punt staat een Dichter des Koninkrijks te benoemen.

gekkenwerkHet is dan ook niet verrassend dat de al sedert 2000 gedoodverfde Dichter des Vaderlands, Ilja Leonard Pfeijffer, in toorn is ontstoken. Zie het NRC Handelsblad van vandaag: ‘Nu al kritiek op nieuwe erefunctie Dichter der Nederlanden‘. Pfeijffer vindt de ANV, die als doelstelling de bevordering van de culturele integratie van Nederland en Vlaanderen heeft, “fascistoïde” . Bovendien steekt het hem dat Van Leeuwen de inspanningen van de Belgische Dichter des Vaderlands, Charles Ducal, “frustreert”.

Of Pfeijffer daarmee óók de leden van de ANV-benoemingscommissie – o.a. Kees Aarts, Cathérine de Cock, Anneke van Dijk, Remco Ekkers, Ruth Joos en Willy Tibergien ‘fascistoïde’ vindt, wordt niet helemaal duidelijk. Deze leden zijn met het ANV eerder ‘een beetje dom’ te noemen, omdat ze niet in de gaten hadden dat ze met deze benoeming én Ducal én Vegter én Remrev voor de voeten rijden én kennelijk geen weet hebben van de politiek-beladen term ‘Nederlanden’ – waardoor historisch bewuste Belgen en Nederlanders direct moeten denken aan zekere politieke partijen uit de periode 1933-1945, die een Heel-Nederland, een Groot-Nederland en/of een Dietsland nastreefden. Het weerwoord van ANV-voorzitter Nelly Maes getuigt helaas niet van enig inzicht in de beladen materie.

Chaos compleet, maar dat krijg je

Dat deze verwarrende situatie zich nu voordoet is een logisch gevolg van de opstelling van de organisatoren achter de oudste Dichter des Vaderlandsfunctie, de Nederlandse. Die partijen – Poetry International en NRC Handelsblad zijn altijd Oost-Indisch doof geweest voor alle argumenten om van de officieuze functie een officiële te maken. Met een door de regering bekrachtigd Nationale Dichter zou deze hele heisa nooit gebeurd zijn.   
———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.orgPoëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.