Prachtig sonnettenkransproject met onhoudbare claim

Desalniettemin: geef gul!

Bijna altijd blijken ‘de eerste van dit of dat’-claims bij nader onderzoek onhoudbaar. Zo arriveerde hier gisteren een bericht over ‘de eerste sonnettenkransenkrans ter wereld’, die onlangs door 54 Nederlandstalige dichters vervaardigd is.

kokoskransOf het daadwerkelijk ‘de eerste sonnettenkransenkrans ter wereld’ is, kan pas gesteld worden als alle vanaf circa 1600 waar ook ter wereld verschenen dichtbundels gecheckt zijn. Een immense klus, die fysiek onderzoek vergt in de kelders van alle Nationale en Universiteitsbiliotheken op deze planeet. Dat onderzoek is – zover we weten – niet gedaan.

Hoe het ook zij – tientallen dichters hebben onder de bezielende leiding van Martijn Neggers en Bas Jongenelen een ‘grootmeestersonnet’ gebakken van uiteindelijk 211 sonnetten. Een wat?

Sonnet – sonnettenkrans – grootmeestersonnet

Het sonnet is een gedicht van veertien regels. Sinds de zestiende eeuw maken dichters sonnettenkransen: de laatste regel van het eerste sonnet is dan de eerste regel van het tweede sonnet, de laatste van het tweede is de eerste van het derde, etcetera. De laatste regel van het veertiende sonnet is dan weer de eerste regel van het eerste sonnet. Zo zijn er veertien sonnetten met elkaar verweven. De laatste regels van die veertien sonnetten vormen samen weer een nieuw sonnet: het meestersonnet.

Martijn Neggers (1987) en Bas Jongenelen (1968) besloten in november 2015 een sonnettenkrans van veertien meestersonnetten te bakken, oftewel eentje van 14 x 14 = 196 sonnetten. Veertien sonnettenkransen van ieder veertien sonnetten. Iedere krans levert één meestersonnet, en samen leveren deze veertien meestersonnetten één ‘grootmeestersonnet’. De 196 sonnetten zorgen voor 211 sonnetten in totaal.

Aangezien 196 sonnetten een enorme hoeveelheid is, besloten Neggers en Jongenelen hulp te vragen van enkele andere dichters, te weten: Oscar van Asselt, Hilde van Beek, Mark Boninsegna, Jaap van den Born, Contessa Varsal, Jan Couwenberg, Daniëlle Diemel, Daan Doesborgh, Anneke Dunning, Femke Dunning, Marion Dunning, Arjan van den Ende, Jaap Goedegebuure, Mart van Gompel, Ingeborg Haalboom, Quirien van Haelen, Rosanne Hertzberger, Annemieke Houben, Martin Hulsenboom, Jan de Jong, Jeroen Kant, Frank Fabian van Keeren, Rutger Kiezebrink, Peter Knipmeijer, Renate Kock, Kyra de Kruif, Hannelly Krutwagen, O.B. Kunst, Marino van Liempt, Anne-Marie Maartens, Marco Martens, Meester Alex, Nelleke Moser, Simon Mulder, F.F. Negmeijer, Menno Olde Riekerink Smit, Johan Oosterman, Frank van Pamelen, Joost Peters, Lennard van Rij, Harrie van Rooij, Miguel Santos, Wen van der Schaaf, Frank Scheelen, Kris Strybos, Daan Taks, Rudie Verbunt, Benjamin N. Vis, Wout Waanders, Martijn Wijngaards en Hanneke Willemstein.

Dode contribuanten

Als medewerkers worden ook J.A. Dèr Mouw (1863-1919), Willem Kloos (1859-1938) en Jacques Perk (1859-1881) genoemd – onbekend of deze op paranormale wijze nieuw werk hebben ingeleverd of dat zij reeds bestaande sonnetten hebben bijgedragen.

Eind januari 2016 waren alle 196 sonnetten geschreven, die samen de sonnettenkransenkrans getiteld ‘Een kruisweg van alledaags leed’ vormen.Neggers en Jongenelen willen de sonnettenkransenkrans uitbrengen als boek en als poster. Het boek telt circa 250 pagina’s: ieder sonnet krijgt zijn eigen pagina, zodat het goed tot zijn recht komt. Bovendien is er een inleiding nodig met uitleg over wat een sonnettenkransenkrans is. Op de poster komen alle sonnetten naast en onder elkaar te staan, zodat in één oogopslag zichtbaar is hoe ingewikkeld de gedichten met elkaar verweven zijn.

Om boek en poster uit te brengen is geld nodig. Daartoe rammelen Jongenelen en Neggers met hun centenbakje op:
www.voordekunst.nl/projecten/4154-eerste-sonnettenkransenkrans-ter-wereld-1

Bron afbeelding: www.aviateur.nl
———————————

Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Curiosa. Bookmark the permalink.

Comments are closed.