Twee markante Groningers: Anton en Kees van der Hoef

hoef_anton_2hoef_kees

 

 

 

 

 

 

 

 

In de literatuurgeschiedenis van Groningen blijf je ze tegenkomen: Anton van der Hoef (1899-1946) en diens zoon Kees (1935). De vader is vooral bekend geworden als uitbater van etablissement ‘Chez Antoine’, waar in de oorlogsjaren later beroemd geraakte auteurs bijeenkwamen.

Kees is vooral bekend als markant stadsfiguur en samensteller van een waslijst aan fotoboekjes over het Groningen-van-vroeger. Hoewel hun poëtische productie niet bijster groot was – Anton publiceerde in 1946 de dichtbundel Mijn Kamp, over zijn ervaringen in Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, en Kees in 2004 het bundeltje De omgevallen boekenkast en andere poëzie – kan, vanwege hun opmerkelijke rollen in de Nederlandse letteren, de Nederlandse Poëzie Encyclopedie niet aan hun bestaan voorbijgaan. Vandaar dat vandaag deze twee lemma’s gelanceerd zijn:

Anton van der Hoef
Kees van der Hoef


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.