‘In agris occupatis’ en twee moorden

greyzone
In 1944 was in Groningen de clandestiene uitgeverij In agris occupatis actief. Clandestien? Ja wis – het was een van de tientallen bibliofiele uitgeverijtjes die zich in 1942-1945 bezig hielden met het vervaardigen van mooi vormgegeven en vaak op exclusief papier gedrukte boekjes, die in kleine oplages op de zwarte markt – of, om ‘t iets chiquer te zeggen,  onder de toonbank – verkocht werden. Met verzet hadden de meeste van deze uitgaves niets van doen – de inhoud was doorgaans volstrekt a-politiek.

Hoe het ook zij: het NPE-lemma over In agris occupatis is nu online:
www.nederlandsepoezie.org/jl/1944/in_agris_occupatis.html

Waarschuwing: het lemma bevat ook informatie over twee moorden.

Tip: bezoek eerst deze webdeelexpositie van de Koninklijke Bibliotheek: Het bijzondere boek in de Tweede Wereldoorlog, om een beter begrip te krijgen van de term ‘clandestiene uitgave’. Die deelexpositie is overigens onderdeel van de Webexpositie Private Press (Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, [2010].


——————————————
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Doneer!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-

Overnachten  bij Berlijn? Das  Haus!

This entry was posted in Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.