Poëziewedstrijden – toen en nu

zz_jonge_hart_100Het recente nieuws over de 5de Turinggedichtenwedstrijd deed me denken aan een eerdere poëziewedstrijd, Het jonge hart, uit 1943. Voor dit  door de landelijke radio uitgeschreven dichtconcours werden destijds ruim 1500 gedichten ingestuurd, waarvan 35 werden afgedrukt in de bloemlezing Het jonge hart (De Schouw, ‘s-Gravenhage 1943).

Ogenschijnlijk was dit een weinig representatieve bloemlezing. Maar: de wedstrijd ging gepaard met cursussen voordrachtskunst – tegenwoordig heet dat: workshops. De winnende gedichten werden voor de radio voorgelezen. En net als bij vrijwel alle andere poëziewedstrijden nadien is van het merendeel van de deelnemende dichters nooit meer iets vernomen.

Me dunkt dat er efficiëntere manieren te bedenken zijn om mensen van poëzie te leren genieten.

Door Bart FM Droog
—————–

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek

This entry was posted in Nieuwe NPE-lemma's, Opinie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.